Mevsimlik Giysiler Nasıl Depolanmalı ?

Sıcaklığın değişmesi bize mevsimin değiştiğini ve kullandığımız elbiselerin önümüzdeki yıla kadar ortadan kalkacağının habercisi. Tabi ki yeni mevsimin elbiselerini giymenin keyfini çıkarırken kaldırdığımız elbiselerimizin de gelecek yıllara sağlam ve eskimeden kalabilmesi için güvelere karşı önlemler almalıyız. Peki kışlık kıyafetler nasıl saklanmalı ?

Güveleri Anlamak

Eskiden beri güveler kışlık ve yazlık kıyafetlerimizi saklamak istediğimizde aklımızda şüphe uyandırır ve başımıza dert açar. Bu sebeple öncelikle güveleri anlamalı ve buna göre önlemler almalıyız.

Ergin güveler giysileriniz üzerindeki boşlukları kemirmezler ya da çiğnemezler. Sadece kıyafetlerinizin üzerine yumurtalarını bırakırlar. Yumurtadan çıkan küçük solucana benzeyen bireyler asıl zararı verenlerdir. Bir yumurta yığını bütün kıyafetlerinize zarar verebilecek kadar larvayı üretebilir. Bu yüzden elbiseleri saklayacağımız zaman bunlara karşı önlem almamız gerekiyor.

mevsimlik giysi depolama ipuçları
mevsimlik giysi depolama ipuçları

Elbiselerinizi Kaldırmadan Önce Yapmanız Gerekenler

  • Giysilerinizi düzenleyin ve bir daha giymeyeceklerinizi ayırın.
  • Temiz görünüyor olsalar bile bütün parçaları tek tek yıkayın. Güveler kumaş parçalarından ziyade lekelere ve yemek parçalarına daha fazla ilgi gösterirler. Bu nedenle elbiselerin yıkanmış olması önemlidir.
  • Kumaş yumuşatıcı, nişasta ya da çamaşır suyu gibi böcekleri çekecek maddeleri kullanmayın.
  • Etiketinde “sadece kuru temizleme” ibaresi olan ya da güveler tarafından zarar görmüş giyeceklerinizin hepsini bir arada kuru temizlemeye verin. Bu olağan güve yumurtalarını toplu olarak yok etmede iyi bir yöntemdir.
  • Bütün kumaşları depolayıp kaldırmadan önce iyice kurumasını sağlayın. Aksi halde nemin oluşturacağı küf böcekler için çekici bir madde olacaktır.
  • Pamuklu giyeceklerinizi ütülemek, ısının etkisiyle giyeceklerinizde olası bulunabilecek güve yavrularını yok etmenize yardımcı olacaktır. Bu sebeple mutlaka kıyafetleri kaldırmadan önce ütüleyin.

Kıyafet Dolaplarının temizliği

  • Dolapları boşaltın, içindeki toz ve kiri iyice temizleyin.
  • İçerisini kontrol edin, küf ya da nemli kalıntılar ile karşılaşırsanız dezenfeksiyonunu yapın.
  • Olası bir böcek istilasına karşı dolapları inceleyip kontrol edin. Gerekli ise uygun bir insektisiti etiketindeki talimatlara uygun olarak uygulayın.
  • Eğer kumaş hurç vb. şeyler kullanıyorsanız, düzenli olarak yıkayarak oluşabilecek toz ve küflerden arındırın.

Yazlık ve Kışlık Kıyafetler için Depolama Önerileri

  • Şeffaf depolama araçları idealdir. Opak ambalajlar tercih edilebilir. Giyeceklerinizi yakın zamanda kullanacaklarınız üst sıralarda olacak şekilde dizin ve kıyafetlerinizi koyduktan sonra konteynerinizi (kap, sandık vb.) kapatın.
  • Böceklere yer bırakmamak için depoladığınız çanta ya da poşetleri vakumlayarak içindeki havayı alabilirsiniz. Artık piyasada vakumlu poşetlere uygun fiyatla ve rahatlıkla ulaşabiliyoruz.
  • Plastik depolama kaplarını ağızlarını sıkıca kapatmak suretiyle kullanabilirsiniz. Giysilerinizi yerleştirmeden önce uygun dezenfektanlar ile içerisini temizlemelisiniz.
  • Karton kutular böcekleri çekerler. Eğer mutlaka kullanmak zorunda olduğunuzu düşünüyorsanız, yeni olan kutuları tercih ediniz.
  • Sedirden yapılmış bir dolap ya da sandık güveleri kendisine çekmez. Ama unutmayın ki eski bir sandık güvelerin istilasına uygun şartları sağlayabilir.
  • Giysilerinizi, soğuk, karanlık, kuru ve iyi havalandırılmış bir alanda depolamaya özen gösterin. Zaman zaman bulundukları alanı havalandırmayı ihmal etmeyin.

Haşere ve Böcek Kovucular

  • Sedirden yapılı materyaller güveleri kovucu özellik gösterir. Sedirden yapılmış ufak top ya da blok şeklinde parçaları çorapların etrafına ya da içine koyarak elbiselerinizin arasına yerleştirebilirsiniz. Birkaç yılda bir kokunun yenilenmesi için sedir parçalarını değiştirebilirsiniz.
  • Naftalin güveleri giysilerden uzak tutan başka bir maddedir. Fakat kullanılması risklidir ve kanser riski taşımaktadır. Çocukların bulunduğu alanlarda bu maddeyi kullanmak çok tercih edilebilir bir seçenek değildir. Zira çocukların ulaşması durumunda oluşabilecek kazaları önlemek oldukça zordur.
  • Güvelere karşı doğal bir alternatif olarak da kurutulmuş ürünler tercih edilebilir. Kurumuş bitkiler haşerelere karşı caydırıcı özellik gösterir. Lavanta, gül, nane, kekik ve karanfil gibi bitkilerin kurusu paketler içerisinde giysilerin arasına yerleştirilebilir. Ayrıca bitkisel yağlara batırılmış pamuk parçaları da bırakılabilir.
  • Belli türlere ait elbise güvelerini kontrol etmek için tuzaklar satın alabilirsiniz, bu tuzakların sahip olduğu yapışkan yüzeyler kaçmalarını engelleyecektir.
Kışlık kıyafetler nasıl saklanmalı ?
Kışlık kıyafetler nasıl saklanmalı ?

Kışlık Kıyafetler Nasıl Saklanmalı ? Yazlık Kıyafetler Nasıl Saklanmalı ? gibi bir ayrım yapmaksızın tüm kıyafetlerimizi yukarıda belirttiğimiz talimatlara uyarak uzun yıllar saklayabiliriz.

Kullanışlı Bir Gardırop Nasıl Olmalı ?

Kaynak: http://www.bayergarden.com.tr/