5 Başlıkta Minimalist Mutfak Dekorasyonu

5 Başlıkta Minimalist Mutfak Dekorasyonu

Minimalist Mufak Dekorasyonu nasıl olmalı? Alışılageldik mutfaklara küçük dokunuşlar yaparak nasıl ilgi çekici bir görünüm elde edebiliriz? Klasik mutfaklar bilindik yemek masaları, raflar ve tezgahlarla tanıdığımız, genelde yemek yaptığımız ya da yediğimiz alanlar olarak kullanılır. Oysa bir evin mutfağı da sade ve şık bir hale getirilerek, kendine özgü bir tarza sahip olabilir.
Yatak odaları, banyolar, salonlar, oturma ve misafir odaları günümüzde çok daha minimalist bir anlayışla dekore ediliyor. Bu trendden mutfaklar da nasibini alıyor. Peki, minimalist mutfak dekorasyonu nasıl yapılmalı? İşte sizlere basit ve verimli birkaç pratik ipucu…

Neden Mutfakları Minimalist Dekore Ediyoruz?

Minimalist mutfak fikirleri sabit, her mutfakta geçerli kurallara tabi değildir. Herkesin kendine özgü bir mutfak anlayışı vardır. Minimal yaşam tarzı daha çok fazlalıklarla ve gereksiz eşyalarla ilgilidir. İşin estetik yanı sonra gelir. Önce gerekli olduğunu düşünerek aldığımız ama çoğunlukla dolapta durmaktan başka bir işe yaramayan ıvır zıvırlardan kurtulmamız gerekir.

Mutfaklar girildiğinde ferahlık hissettiren, gözü rahatsız etmeyen şekilde ve konuklarınızı çekinmeden ağırlayabileceğiniz bir dekorasyona sahip olmalıdır. Minimalist mutfak dolaplarında yalnızca ihtiyaçlar bulunmalıdır. Her ne kadar havalandırma araçlarınız olsa da, bir mutfak kolay temizlenmeli ve lekeleri çok göstermeyen renklerle düzenlenmelidir.

Eşyalar ve fazla dolaplar azaldıkça bir mutfağı dekore etmek çok kolay bir hale gelecektir. İyi bir aydınlatmayla mutfağınız sadece yemek yapılan bir yer değil, keyifli bir oturma alanına bile dönüşebilir. Ayrıca mutfak eşyaları mümkün olduğunca az renkten oluşmalıdır. Böylece göz yorgunluğu yaratmaz. İyi bir eşya elemesinden sonra birkaç adımla mutfağınızı şık bir hale getirebilirsiniz.

1.Mutfak Aydınlatma Çeşitleri Doğru Seçilmeli

İyi bir aydınlatma bulunduğu ortamı çok daha şık bir hale getirir. Kötü bir aydınlatmaysa, özene bezene oluşturduğunuz bir dekorasyonu boşa çıkarabilir. Hem tasarruflu hem de şiddeti ayarlanabilir olduğu için LED lambalar günümüzde çok daha fazla kullanılmaya başladı. Siz de dolap içlerine, vurgulamak istediğiniz yerlere uygun olarak bu lambalardan monte edebilirsiniz. Dolap üstleri, alt bölümler veya raflı alanlar isteğe göre ayarlanabilir, farklı düğmelerle loş veya canlı ışık seçimi yapma şansı verebilir.

2.Mutfak Dolapları İçin Renk Seçimi

Minimalist mutfak dekorasyonu anlayışında sade ve ferah renkler ön plandadır. Tabi ahşap görünümlü dolapları tercih edebilirsiniz. Eğer mutfağı yeniliyor ve koyu ahşap seçmek istiyorsanız, daha doğal görünen ve ağaç görünümlü olan kapaklı dolapları tercih edebilirsiniz. Minimal mutfaklarda açık renkler tercih edildiği için kendi dolaplarınızı kendiniz boyayabilir ve açık koyu kontrastlar oluşturabilirsiniz. Kolları sıvamışken dolapların tutacaklarını da yenileyebilir, hepsini aynı modelden seçerek bütünlük yaratabilirsiniz.

3.Eşyalar İçin Mutfak Dolabı Tasarımları

Mutfağı yenileyip, fazla eşyalardan kurtulurken, mini fırın, mikrodalga veya buna benzer eşyaları da ortadan kaldırmak isteyebilirsiniz. Bunu için mevcut dolaplarınızda yer açabilir veya dolapları bu eşyaları içine alacak şekilde yeniden düzenleyebilirsiniz. Böyle eşyaların sadece kullanılırken açılması, ayakaltında olmaması ve işi bitince dolabın içinde kalması daha hoş olacaktır. Böylece mutfağınızda daha özgür hareket edebilirsiniz.

4.Mutfak İçin Yemek Masası Fikirleri

Yemek masalarını koyabildiğiniz bir mutfakta daha fazla yer açmak sizin elinizde. Katlanabilir masalar genellikle istenmediğinde küçüldüğü için kullanışlı sayılabilir. Anca modern mutfak dekorasyonunda masalar için daha farklı fikirler ortaya çıkmaktadır. Bunlardan biri de masaları duvarla birleştirmektir. Masanın uzun kenarı tamamen duvarla bir araya getirilebilir veya odanın şekline göre kısa tarafı duvarla birleşebilir.

5.Pratik Kiler ve Dolap Fikirleri

Mutfak içinde fazla eşyaları sabit ve kapaklı dolaplar yerine, araya girebilen, çekildiğinde gelen yaylı dolaplara koyabilirsiniz. Bu dolaplar ray üzerinde hareket edecek ve istendiği zaman çekilip içinden malzemeler alınabilecektir. Yay veya raylı sistemler dikey ya da enlemesine mutfak içine kurulabilir. Böylece mutfak içindeki mini kilerler gıda ürünlerini saklamak için yararlı olacaktır. Ayrıca tencere, tava gibi eşyalar da çekilebilen hareketli çekmecelere yerleştirilebilir.