Çocuk Odası Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Toplumun en küçük yapısı olan aile ve bir aile için en önemli varlık olan çocuklar, her alanda her zaman her şeyin en iyisini hak ediyorlar. Ebeveynler, çocukların temel ihtiyaçlarını elinden geldiği kadarıyla en iyi şekilde karşılamalıdır. En temel gereksinimlerden biri olan barınma ihtiyacı özellikle. Çocuk odası dizaynı içinde bulunan duvar boyasından, aydınlatma veya dolaplara kadar her bir ayrıntı önemlidir ve bunlar önemle seçilmelidir.

Çocuk Odası Aksesuarlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu hususlardan en önemlisi oda içinde hassas eşya bulundurmamaktır. Çocuk hangi yaşta olursa olsun merakından asla vazgeçmez, her zaman peşinden gider. Bu yüzdende odada çocuğa veya herhangi birine zarar verecek eşyalar bulunmamalıdır.
Odanın oluşturulmasında dikkat edilmesi gereken hususlar var. Çocuk odası dekoru konusunda ebeveynler hassas hareket etmelidir. Kullanılacak olan mobilyalar sert ya da keskin köşeli olmamalı. Kullanılacak olan zeminde aynı şekilde aşırı sert ve fazla kir tutmayan bir zemin olmalıdır. Odanın içinde bulunacak eşyalar fazla büyük olmamalıdır. Çocuğun rahatça kullanabileceği boyutlarda ve zarar vermeyecek ağırlıkta eşyalar seçilmelidir. Önerilen çocuk odası dizayn modellerinde çocuk için her zaman bir çalışma ya da oyun oynama alanı bulundurulmalıdır. Çocuk, zaman geçtikçe kendi başına vakit geçirmeyi, yalnız kalmayı isteyeceği içinde bu alanlar zamanla onun için özgürlük alanlarına dönüştürülebilir.
Odadaki duvarda kullanılacak renk de çok önemli bir noktadır. Çocuk odası duvar boyası için kullanılan malzeme de çocuğun sağlığı için kaliteli olmalıdır. Aynı şekilde duvarın rengi de çocuğun içini açacak, onu daraltmayacak, güvende hissetmesini sağlayacak renkler arasından seçilmelidir. Bu renklere örnek olarak mavi, krem, turkuaz ya da sade olması için beyaz rengi de kullanılabilir. Açık renk kullanılması odanın ışıklandırması içinde uygun olur. Sonuçta çocuk odası her zaman güneş ışığı almalı ve güneş ışığı alan açık renkli bir oda her çocuk için her zaman daha iyi bir atmosfer olarak görülür.
Çocuğun sağlıklı bir ailede yetişebilmesi için bu şartlar ve daha niceleri sağlanmalıdır. Bu işin elbette bazı ince detayları bulunmakta tabi. Çocuğun yaşına göre, odada mümkünse fazladan eşya bulundurulmamalıdır. İhtiyacı olan şeyler dışında fazladan bir şey bulunmamalıdır. Sadece dekor olsun diye duvar saati ya da duvar süsleri gibi fazlalık oluşturacak şeyler odanın içinde bulunmamalıdır. Sadece fazlalık değil, bu ve bu tarz şeyler aynı şekilde çocuk için tehlike de arz edebilir. Herhangi bir sakarlığa karşın odada fazlalık oluşturulmamalıdır.

Pencere Güvenliği


Odanın pencerelerinde de her türlü korumalar bulunmalıdır. Kaçıncı katta olursanız olun, en ufak bir sakarlığa karşı her zaman çocuğunuzun odasındaki pencerelerde bir  güvenlik önlemi almalısınız. Aynı şekilde de odadaki kablolama kalitesi, prizlerdeki korumalar da önemli konulardır.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, asla ama asla sivri uçlu ve gereğinden yüksek eşyalar kullanılmamalıdır. Oyuncaklarda buna dahildir. Herhangi bir durum sonucu çocuğun kendisini yaralayacak oyuncaklarda tercih edilmemelidir, ta ki çocuk oyuncakların ne olduğunu kavrayana, onları tanıyana kadar.
Çocuk için seçilecek yeter normalinden biraz büyük tercih edilebilir. Sonuçta bu çocuk yeri geldiğinde sizi yanında isteyecek, korktuğu vakitler olacak. Hiç yoktan anne ve çocuğun sığacağı kadar bir yatak ya da yer var ise önerilen büyüklükte bir mobilya tercih edilmelidir.

Çocuklar için Hassas Bir Nokta

Herkesin belki düşünmediği ama aslında çocuklar için bir diğer önemli konu ise odadaki veya evdeki ses yalıtımı durumu. Her masalda veya fıkrada anlatan, küçük çocukları korkuttuğu söylenen o dış sesler küçükken hepimizi bir kere bile olsa korkutmuş, yatağımızdan kaldırmıştır. Bu yüzden evde ya da odada ses yalıtımı mutlaka olmalıdır. Belli bir yaşa gelmiş, artık hayal gücünü kullanan her çocuk için bu durum çok önemlidir.
Tabi, günümüzde bu bilgilerin hepsini uygulayan aileler pek mevcut olmasa da interneti faydalı bir şekilde kullanan her insan bu işin ne kadar önemli ve ne kadar kolay olduğunu anlar. Aşağı yukarı, bir çocuk odası nasıl yapılır sorusunun cevapları genel olarak yukarıda yazılanlardır. Bir ebeveynin ya da çocuk sahibi olmak isteyen her evli çift genel olarak bu yazılanların ışığında hareket ederse çocuğu için çok konforlu bir yaşam alanı yaratabilir.