En Çok Tercih Edilen 6 Ev Dekorasyon Stili Ve Özellikleri

Ev dekorasyonunda en önemli aşama, evin her bölümünü inceleyerek, boyutlarına göre planlama yapmaktır. Yorucu bir günün sonunda ihtiyacımızın olan konforlu ve rahat edebileceğiniz, alanı oluşturmak için, iyi dekore edilmiş bir evde rahatlatıcı bir etkinin hakim olması çok önemli bir etkendir. Bu duruma göre en çok tercih edilen ev dekorasyon stili ve özellikleri ile ilgili incelemelerin faydası olacaktır. Ev dekorasyonu dendiğinde ilk akla gelen; süslenen duvarların, yerleri değiştirilmiş eşyalarla birlikte, yenilenen mobilyalar gibi dikkat çekiciliği olan alanlarda, ev yada mekanda yapılan yeniliklerdir. Tarzınızı yansıtmanın en iyi yolu, eşsiz tasarım bolluğu sayesinde hangi ev dekorasyon stili ve özellikleri sizi anlatıyorsa buna karar vererek, stilinin keşfini yapmış ve farklı tarz stillerinden birine evinizin doğru dekorasyonu için karar vermiş olacaksınız.

Modern Stil

En popüler ev dekorasyon stili olarak bilinen stilde, temiz ve keskin çizgilerden ibaret, açık ve yumuşak tondaki renklerden oluşan zarif ve sadeliği ifade eder. Modern stilin özelliği, genel olarak küçük daire ve dar alanların kullanımında, alanı daha geniş göstermek amaçlı tercih edilen bir stil olmasıdır. Karmaşadan kaçınmak için aksesuarlar daha az kullanılır ve taban renkleri için vurgulu olan parlak renkler tercih edilir.

Minimalist Stil

Renk tercihleri açısından nötr ve ferah görünümü sağlayan bir stildir. Minimalist stil daha az eşya ile, ev dekorasyonunda daha fazla geniş alan ile karşılaşmak mümkündür. Mobilya seçimleri sade ve basit, aksesuar seçimleri ve dekorda gösterişten uzak ve aşırıya kaçmayan bir tarzdır. Duvardan zemine, mobilyadan aksesuara kadar herşeyde beyaz tonlar kullanılır ve parlak renkler genelde az tutulur yada hiç kullanılmaz.

İskandinav Stili

Mobilya tasarımları genelde sade ve basit seçilse de bir sanat eseri tadında hissettir. İşlevsellik ön planda çok etkileyici havalı bir etkisi olan çizgiler kullanılır. Ahşap, parlak plastikler, emaye, geniş tahta döşemelerin bulunduğu bir tarzdır. Fonksiyonlu mobilya ve az aksesuar kullanımı İskandinav tasarımları temsil etmektedir.

Endüstriyel Stil

İkonik bir ev, endüstriyel stile sahip eski binadan yenilenmiş çatı katı tarzıdır. Fonksiyonu fazla olan mobilya, ahşap ve beton tercih olarak kullanılsa da dekorasyonun temelinde bakır, çelik, demir ve alüminyum gibi metaller hakimdir. Renk tonları olarak gri, mavi, kırmızı gibi koyu tonlar kullanılır.

Fransız Country Stili:

Fransız Country stili denince ilk akla gelen şeyler nostaljik bir havanın hakimiyetidir. Zarif ve davetkar tasarımların bulunduğu, estetik ve konforun en güzel tanımıdır. Yumuşak ve pastel tonlarında renkler, eskitme, yıpranmış ahşap mobilyalar, süslü porselenlerden oluşmuş dekoru ile en tarz ev dekorasyonu stili olarak bilinir.

Bohem Stili:

Vintage mobilyalar, ışık fikstürleri ile en çok dikkat çeken ev dekorasyonu stilleri arasındadır. Hiç kural olmadan farklı birçok parçanın bir araya geldiği, eski dönemlerden parçalar ile renklerin, desenlerin ve kumaşların daha fazla kullanıldığı bir stildir. Geniş bir renk paleti olduğundan aynı renklerin birden fazla tonu ile de karşılaşmak mümkündür.

Ev Dekorasyonunun Önemi Ve Amacı

Ev dekorasyonunun önemi ve amacı, kişilerin kendi zevklerine uygun eşyalar ile düzenleme yaparak kullanım kolaylığı sağlamak ve evi geniş gösterecek alanın yaratılmasına önem verilmesidir. Yalnızca estetik ve görsellik açıdan dekor görünümü değil, rahatlatıcı etki vermesi de dekorasyon alanında aranılan başlıca etkenlerden biri haline gelmektedir.

Ev Dekorasyonu Faktörleri

Evinizin tasarımsal tarafını oluşturmadan önce, birçok ev dekorasyonu faktörleri detaylarını, aynı anda gözlemleyip sonuçtan memnun kalmanızı sağlayacak tasarımlar oluşturmak önemli bir faktördür.
Alanı Değerlendirme Faktörü; Yaşam alanında bulunan kör noktaları ve alanları ihtiyaç ve zevklerinize göre düzenleyebilirsiniz.
Tarzınızı Belirleme Faktörü: Ev dekorasyonunuzu oluşturmadan önce tam olarak ne istediğinize karar vermek çok önemlidir. Hangi tarzın size uygun olup olmadığını belirleyip ev dekorasyonuna geçebilirsiniz.
İhtiyaçları Belirleme Faktörü: Kendi ihtiyaçlarınızı belirleyerek dekorasyonunu planlamanız evinizde daha iyi vakit geçirmeniz için önemli etkenlerden olacaktır.
Düzeninizi Oluşturma Faktörü: Başka yerlerde yapılmış olan ev dekorasyonunu kendinize uyarlamak yerine kendi fikirleriniz ile alanınıza uygun olabilecek dekorasyon tercihlerine karar verebilirsiniz.
Bütçenizi Planlama Faktörü: Ev dekorasyonu konusunda bütçe planlama aslında çok önemli bir kriterdir. Ev dekorasyonu bütçesi ne kadardır, sorusunu cevaplayıp planlamayı o şekilde yapmak gerekir.