Mobilya Alırken Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir?

Ev ve iş dekorasyonunun en önemli dekorasyon unsuru hiç şüphesiz mobilyalarıdır. Mobilya alırken nelere dikkat edilmeli? Mobilya alırken dikkat edilecek noktalar nelermiş, sizler için usta ağızlardan dinledik. Dekorasyonda tarz oluşturmak için en önemli detay mobilya seçimidir. Modern, Retro, country, rüstik ve klasik tarz mobilyalar tarzları belirlemede kullanılır. Dekorasyonda bu kadar çok önemi olan mobilyalar çoğu kişi tarafından bilinçsizce seçilir. Daha doğru mobilya almak için gelin birlikte mobilya alırken dikkat edilecek noktaları görelim.

Mobilya Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Mobilya Alırken Dikkat Edilecek Noktalar neler?

ahşap mobily a takımı

Ahşap Mobilya Seçerken Dikkat Edilecek Noktalar

Öncelikle ahşap mobilyalardan başlayalım. Mobilya alırken çekmece ve kapaklarının kolay kapanıp kapanmadığını mutlaka kontrol edin. Çekmece içlerinde çentik olmaması ve çekmecelerin kolay sürülmesi kullanım kolaylığı sağlayacaktır. Ayrıca ilerleyen zamanlarda da çekmecelerin kapanmaması, zor kapanması sorunlarını da bu şekilde aşmış olursunuz.

Uzun olan ahşap rafların altında mutlaka destek olmalıdır. Bu tip rafların altında destek olmaması halinde sarkma durumları yaşanabilir. Eğer mobilyalarınızda sürgülü kapak tercih edecekseniz; Sürgülü kapı ve dolapların ray sistemlerinin takılmaması ve gıcırdamaması gerekmektedir. Çoğu kişinin sürgülü kapakların çabuk bozulduğundan şikayet etmesinin temel sebebi de budur. Tekerleklerin ve sistemin sağlıklı ve kaliteli olup olmadığını çalışırken ses yapmamasından ve kapağı açıp kapatırken çok güç uygulayıp uygulamadığınızdan anlayabilirsiniz. Masa alacaksanız ayakların dördününde orantılı olmasına, yere tam basmasına dikkat edilmeli ve her türlü ahşap mobilya alırken kaliteli ahşaptan yapılmasına dikkat edilmelidir. Bu şekilde ahşap mobilyanızı uzun süre kullanabilirsiniz.

Ahşap mobilyalarda en sağlam ve kaliteli ahşap olarak bilinen fırınlanmış gürgen, meşe, ceviz, huş ve karaağaç türü ağaçlardan yapılmasına özen gösterin. Bunun dışında kalan ağaçlarla yapılan mobilyalar kısa sürede yıpranarak kullanılmaz hale gelecektir. Ayrıca yıpranma dışında kabarma, şekil bozuklukları da meydana gelebilir.

Kumaş Kaplamalı Mobilyalarda Dikkat edilecek Noktalar

Kumaş kaplı mobilyalarda arka kısmının düzgün olmasına, iskeletinin çok yaylı yapılmasına veya hiç yay kullanılmamış sıkı sünger kullanılmasına, oturumunun rahat olmasına, iskeletinde sallanma ve gıcırdamalar olmamasına, dikişlerde ip atlama olmamasına, biyelerde ip atlama ve ek olmamasına, biye kumaşlarının koltuk kumaşı ile aynı kalitede olmasına dikkat edilmelidir. Bazı mobilyalarda biye kumaşları koltuk kumaşı ile aynı kalitede yapılmadığı için biyeler erkenden bozuluyor, bu da koltukta ek masraflar gerektiriyor.

Mobilya köşelerin muntazam olmasına, eğer desenli bir kumaşsa, birleşme yerlerinde desenlerin ve dikişlerin birbirini karşılamasına, minderlerin esnek olmasına ve yuvasına tam oturmuş olmasına özen gösterilmelidir.

Düğmeli bir mobilya ise düğmelerin sağlam dikilmiş olmasına, dikim sırasında iğne sayısının bir santimden az dört vuruş olmasına ve kumaşın sık dokunmuş olmasına dikkat edilmelidir. Temizleme işlemi sırasında kolay yıpranmayacak ve solmayacak kumaşlardan yapılmış mobilyalar tercih edilmelidir.

Deri Mobilya Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Deri kaplama mobilya alırken kaliteli deri kullanılmasına bu derinin kullanım sırasında ve temizlik sonrasında kokmamasına dikkat edilmelidir. Deri kaplama mobilya alırken dikişlerinin bir adımda en az 2-3 vuruş olması gerekmektedir. Dikiş sayısı fazla olan deri çabuk patlama yapabilir. Kaplama sırasında kullanılan derinin esnek olmasına dikkat edilmelidir. Sert ve esnemeyen deride birkaç oturmada dikiş yerlerinden patlayacaktır. Leke tutmayan, lekeyi için emmeyen deri kullanılmasına da mutlaka özen göstermelisiniz. Bunun yanında eğer deri oturma grupları tercih ettiyseniz derinin bakımına özen göstermeniz, sık sık bakımını yapmanız veya yaptırmanız gerektiğini unutmamanız gerekir.

Rahat Yatak Odası Dekorasyonu Nasıl Yapılır? başlıklı yazımızda rahat yatak odası için bilmeniz gereken bütün detaylar verilmiştir.

Ev Ölçülerine Dikkat

Mobilya alırken kullanacağınız alan ölçüsü de son derece önemlidir. Mobilya almaya gitmeden konumlandıracağınız alanı mutlaka ölçmeli alacağınız mobilyada bu ölçüleri aramalısınız. Kullanım amacı gözetilmeli, sadece model beğenildiği için alınmamalıdır. Dar alanlar için tercih edilen büyük mobilyalar duvarlara sürtebilir hem mobilyalarınızda tahribat olur hem de duvar boyanıza veya duvar kağıdınıza zarar verebilir.

Mobilya seçimlerinizde duvardaki duvar kağıdı rengi ve deseni veya duvar boyası rengi ve alanın aydınlatma sistemi de göz önünde bulundurulmalıdır.

Mobilya alırken dikkat edilecek noktalar arasında işlevsel ve az sayıda modülü olması da gelmektedir. Üretimi sırasında insan sağlığına zarar vermeyecek malzeme kullanılması da oldukça önemlidir. Mobilya alırken ergonomik olmasına, kaliteden ödün verilmeden şık bir şekilde üretilmesine, tam anlamıyla çevre ve insan dostu olmasına dikkat edilmeli bu yönde mobilyalar tercih edilmelidir.