Mobilyadaki Küf Nasıl Temizlenir

Mobilyadaki küf lekesi oldukça rahatsız edici ve mobilyanın kullanım ömrünü azaltıcı bir sorundur. Ahşaptan küf lekesi nasıl çıkar sorumuzun cevabını da aynı kategori içinde düşünebiliriz. Küflenen tahta üzerindeki küfün giderilmesinin yanında bir daha oluşmaması için de önlem almak durumundasınız. Bu yazımda ayrıca dolaptaki küf problemlerinin giderilmesi için de yapılması gerekenlere değinmek istiyorum.

Genellikle kullanılmayan mobilyalar üzerinde görülen küfün oluşum sebeplerini incelersek mobilyadaki küf lekesi bizim için sorun olmaktan çıkacaktır. Küfe sebep olan küf mantarları, spor üreme ile çoğalarak küf dediğimiz görüntünü ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu üremenin engellenmesi için mantarların hangi ortamlarda rahatlıkla çoğaldığını öğrenmemiz gerekir. Bu bilgiler sonucunda alacağımız tedbirlerle hem mobilyalarımızdaki hem de evimizdeki diğer alanlardaki küf lekesine çözüm bulabiliriz.

[haber id=”1659″]

Karanlık ve Nemli Ortamlar 

Küf mantarının üremesi neme bağlı olarak artmaktadır. Bu sebeple nemli ortamlarda küflenme oldukça fazla olabilmektedir. Nem ile birlikte küflenmeyi artıran bir diğer etken de güneş ışığının olmamasıdır. Özellikle karanlık ortamlar da küflenme riski açısından yüksek potansiyele sahiptir.

Kısaca bir gün lazım olur düşüncesi ile karanlık ve nemli bir mekanda sakladığınız mobilyalarınız üzerindeki küfün temel sebebi ortamdır. Küfün tekrar oluşmasını engellemek için evlerimizi yeteri kadar havalandırmalı, nemli ortamlar için çözümler bulmalı, güneş ışığından faydalanan evlerde oturmalıyız. Aksi halde dolaptaki küf ,temizlesek dahi bir süre sonra tekrar oluşarak bizi rahatsız etmeye devam edecektir.

Mobilyadaki küf lekesi sadece dekoratif problem olarak karşımıza çıkmaz aynı zamanda kötü kokusu ile de çevreye rahatsızlık verir. Üstelik bu küf mantarları, soluma ile ciğerlerimize geçerek bizleri rahatsız edecek hastalıklara kapı aralayabilir. Bu sebeple küfün giderilmesi sağlık açısından da gereklidir.

Mobilyadaki Küf Lekesi İçin Sirke

Sirkenin hemen her çeşidini ev temizliğinde güvenle kullanabilirsiniz. Mobilyadaki küf lekesi için tercih edeceğiniz sirkenin elma sirkesi ya da beyaz sirke olması durumunda çok daha etkili sonuç alabileceğinizi ifade etmeliyim. Sirke içerisindeki asitlerin küf üreten mantarlara karşı oldukça güçlü bir savunma sağlaması sebebiyle sirke ile küflü bölgede etkili bir uygulama yapılabilmektedir.

Uygulama basamaklarını doğru yaparsak ve gerekli tedbirleri alırsak bir daha küf problemi ile karşılaşmayız. Uygulama için mobilyanıza zarar vermeyecek yumuşak uçlu fırça kullanabilirsiniz.

Mobilyadaki küf lekesi temizliğinde ilk basamak küflü olan bölgenin küfünü almaktır. Küf mantarının size zarar vermemesi için mobilya yüzeyinden aldığınız kalıntıları vakit geçirmeden poşete koyarak poşetin ağzını kapatın ve çöpe atın. Küfün solunması ile vücudunuzda başta alerjik olmak üzere farklı reaksiyonlar meydana gelebilir.

Mobilyanızdaki küflü bölgeyi yumuşak uçlu fırça ile iyice temizledikten sonra yumuşak bir bez ile kalıntıları da mobilyanızdan uzaklaştırın. Birebir oranında su ile seyrelttiğiniz sirkeyi temiz ve yumuşak bir bez ile , tercihen mikro fiber olmalı, iyice silin. Silme işlemini dairesel hareketlerle ve yumuşak dokunuşlarla gerçekleştirin. Küfün mobilyanız üzerinde uzun süre kalması mobilyanızın cilasına ve boyasına da zarar verecektir. Bu sebeple küf temizleme işlemi sırasında mobilyaya zarar verecek hareketlerden kaçınmalısınız. Temizlikte ahşap mobilyalarınızı sirkeli su ile düzenli olarak silmeniz küf oluşumuna engel olacaktır.

Mobilyadaki küf için pratik yöntemlerden biri de karbonatlı su ile temizleme işlemdir. Karbonat, kimyasal yapısı ile kirleri kabartan bir özelliğe sahiptir. Küflenen tahta üzerinde kullanılması durumunda hem küfün giderilmesini sağlar hem de oluşumunu geciktirir.

Evdeki küften kurtulmanın en güzel yolu küfe neden olan ortamdan kurtulmaktır. Bunun için de evin sıkça havalandırılması, neminin alınması ve bol güneş ışığı alması gerekir. Aksi durumda mobilyadaki küf temizlense dahi bir süre sonra tekrar oluşacaktır.

Küflenmiş Halı Nasıl Temizlenir?

Küflenme yalnızca mobilyalarda değil halılarda da başımıza gelebilecek rahatsız edici bir durum. Peki küflenmiş halı nasıl temizlenir? Yazı içeriğinde bahsettiğimiz küflenmiş mobilyalarda uygulanan teknikleri kullanarak küflenmiş halılarınızı temizleyebilirsiniz. Yani küflenmiş halı temizliğini sirke ve karbonatla kolayca yapabilirsiniz.