Odayı Daha Aydınlık Göstermek İçin 8 İpucu

Evinizin yeteri kadar ışık almadığını ve dekorasyonun sönük kaldığını düşünüyorsanız yaşam alanlarınızı daha aydınlık göstermek için hazırladığımız 8 ipucundan faydalanabilirsiniz. Dekorasyonda görseli etkileyen en önemli nokta doğal ışıktır, dolayısı ile eviniz için hem renk seçimleri yaparken evin baktığı cephe, aldığı ışık miktarı ve mekanın büyüklüğü göz önünde bulundurulmalıdır. Ancak eviniz baktığı cephe dolayısı ile ışık almayabilir, bu durumda mekan içinde yapacağınız çeşitli düzenlemeler ile ortamı daha ferah ve aydınlık göstermeniz mümkün olabilir. İşte dekorasyonu Daha Aydınlık Göstermek İçin 8 İpucu!

Aydınlatmaları gözden geçirin

Aydınlatmalar bir mekan içinde görseli değiştiren en önemli etkenlerden biridir, bu sebeple mekanda kullandığınız aydınlatma tasarımlarını ve kullanılan ampulleri tekrar gözden geçirmelisiniz. Yüksek watt ile çalışan ampuller yerine daha fazla aydınlatan ve daha az elektrik tüketen LED aydınlatmalar kullanabilirsiniz.

led aydınlatmalar

Tavan aydınlatmasının yeteri kadar ışık vermediğini düşünüyorsanız mekanda belli noktalarda dekoratif aydınlatma tasarımları tercih edebilirsiniz. Lambader ve abajurlar ile mekanın ışık seviyesini yükseltebilirsiniz.

Tavan ve duvarda beyaz duvar boyası

Beyaz duvarlar çok klasik gibi görünse’de bir evin daha ferah ve aydınlık görünmesinde baş rol oynar. Örnek olarak iskandinav tarzı dekorasyon örneklerini inceleyebilirsiniz, bu evlerinde en büyük sorunu ışık alamamalarıdır, bu sorunu aşmak için mekan içinde olabildiğince beyaz kullanıp, kalabalıktan uzak bir dekorasyon tercih ederek daha rahat ve aydınlık bir iç mekana sahiptirler..

beyaz duvar boyası

Tabi dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise seçeceğiniz beyazın tonudur, kırık beyaz bir duvar boyası belkide istediğiniz aydınlık ortamı sağlamayabilir, bunun için ünlü boya markalarının renk kartelalarını inceleyebilir ve en çok tercih edilen beyaz tonlarını görebilirsiniz.

Büyük ve koyu renk mobilyalardan kaçının

Mekan içinde tercih ettiğiniz mobilyalar ve renkleri mekanın atmosferini etkileyen en önemli noktalardan biridir. Bazen tek başına bir eşya bile görseli olumsuz yönde etkileyebilir, özellikle koyu renklere sahip büyük mobilya ve eşyalardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Zemine sıfır orta sehpalar yerine, daha açık tonlara sahip, ince ayaklı ve zemini görebileceğiniz bir tasarım seçebilirsiniz.

zemini gösteren tasarımlar

Dekoratif rafları kullanın

Mekana derinlik katmanın basit bir yolu ise açık raflar kullanmaktır. Duvarda yada zeminde kapalı dolaplar kullanıyorsanız hemen onlardan kurtulup, açık rafları dekorasyona dahil etmelisiniz. Hantal bir kitaplığın yerine duvarda kullanılan açık raflar başlı başına mekanın görselini değiştirecektir.

açık raflar ve kitaplıklar

Ayrıca eşyalarınızı düzende tutmak ve ortamın kalabalığını yok etmek için mekan içinde dekoratif sepetler kullanarak dekorasyona hem görsellik hemde işlevsellik kazandırabilirsiniz.

Ayna kullanın 

Özellikle küçük evlerde aynaların yarattığı parlak ve yansımalardan yararlanmak gerekir. Aynalar bir mekanı olduğundan daha büyük göstererek mekana derinlik kazandırır. Yani daha parlak ve daha aydınlık bir dekorasyon için evde belli başlı bölgelerde aynalardan mutlaka yararlanmalısınız.

dekorasyonda ayna kullanımı

Mutfakta ve Banyoda beyaz karolar 

Yine klasik ancak oldukça etkili bir yöntemdir beyaz parlak fayanslar. Mutfakta ve banyoda daha ferah ve aydınlık bir görsel arıyorsanız beyaz fayansları tercih edebilirsiniz.

banyo ve mutfak için beyaz fayanslar

Akrilik mobilyalar seçin

Son yıllarda sehpadan sandalyeye kadar bir çok eşyada akrilik tercih ediliyor, akrilik tasarımların sağladığı en önemli özellik mekanda yarattığı parlaklık ve modern görünümdür. Küçük ve karanlık bir mekanda akrilik tasarımlar ile daha çekici ve parlak bir görünüm sağlanabilir.

akrilik mobilyalar

Önceki yazılarımızda dekorasyonda akrilik tasarımlardan ve dekorasyon örneklerinden bahsetmiştik, aşağıdaki bağlantıyı kullanarak detayları inceleyebilirsiniz.

Metalik detaylara yer açın

Dekorasyonu daha parlak ve daha aydınlık göstermek için belli oranda metalik detaylardan faydalanabilirsiniz. Mesela dekoratif parçalar olan, ayna, tablo, sehpa gibi tasarımların metalik detayları ışığı yansıtacakları için mekanın parlaklığı artacaktır. Kısacası evinize metalik detaylar ile küçük ışıltılar katarak mekanı daha aydınlık gösterebilirsiniz.

metalik detaylı ev dekorasyonu

Evi Aydınlık Gösteren Boya Renkleri

Yazı içerisinde de bahsettiğimiz gibi evi aydınlık göstermenin en kolay yollarından biri açık renk duvar boyaları tercih etmektir. Bu nedenle evi daha aydınlık gösterebilmek adına açık renk duvar boyaları tercih edebilirsiniz. Bu renkler beyaz, açık gri, kum beji, deniz kabuğu renkleri olabilir. Eğer duvar boyası değil de duvar kağıdı tercih edecekseniz yine açık renkli duvar kağıtları tercih etmeniz gerekmektedir. Eğer yeterince iyi bir aydınlatma ortamı sağladıysanız biraz daha koyu renklere yönelebilirsiniz. Bu renkler de yine gri, füme, açık mavi renkler olabilir.

[galeri]