Okuma Köşesi İçin Dekorasyon Fikirleri

Kitap okumak, hayatınıza farklı bakış açılan kazandırmanın en güzel ve en doğru yollarından biridir. Bu etkinlik için aslında her ortamı değerlendirmek gerekir. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde kitap okumanın zevkine varan insanlar, hayatın her alanında bu fırsatı yakalamak için çaba sarf etmektedirler. Evde okuma köşesi için dekorasyon fikirleri ile siz de evinizde mutlu mekanlar oluşturabilirsiniz. Bu alanlar sayesinde bazen heyecanlı bir maceraya atılabilir bazen de derin düşüncelere dalabilirsiniz. Biz de yazımızda okuma odası dekorasyonu için yapılması gerekenleri bu ya

Okuma köşesi için dekorasyon fikirleri arasındaki en temel ölçü kişinin kendisini rahat edeceği bir mekanın seçilmesidir. Bu mekan genellikle salon olarak tasarlansa da isterseniz yatak odasının bir bölümü, çocuklar için çocuk odası hatta oturma odasının bir bölümü de olabilir. Burada kararı verecek olan sizsiniz. Kendinizi nerede rahat hissediyorsanız ve dekorasyon açısından hangi mekanı uygun buluyorsanız orayı tercih etmenizde fayda var.

Mekan seçiminin ardından okuma köşesi için dekorasyon fikirleri arasındaki ana ögenin mobilya seçimi olduğunu belirmek isteriz. Okuma köşesini kaç kişi aynı anda kullanacak? Çocuklarınız için ayrı bir okuma köşesi mi tasarlayacaksınız yoksa ailenin beraber okuyacağı bir alan mı oluşturmak istiyorsunuz? Sorularına vereceğiniz cevaplar ile okuma köşesi mobilyasının seçimi de şekillenmiş olacaktır.

Okuma köşesini bir ya da iki kişi farklı zaman dilimlerinde kullanacaksa size berjer öneriyorum. Salonunuza konumlandıracağınız ve salon takımınızla nispeten uyumlu bir berjer sayesinde rahat bir okuma alanı oluşturabilirsiniz. Dekorasyon açısından salon takımının bir parçası gibi durması yerine okuma köşesi olduğunu vurgulayan bir nitelikle seçilmiş berjerler de salonunuzun dekorasyon kalitesini artıracaktır.

Okuma köşesini birden fazla kişi aynı anda kullanacak şekilde tasarlamak istiyorsanız okuma köşesi için dekorasyon fikirleri içinde değerlendirebileceğimiz üçlü koltuk uygulaması da düşünülebilir. Bu koltuğun da salon takımından bağımsız durmasında hiçbir sakınca yoktur. Yeter ki salon takımı ile okuma köşesindeki ana mobilyanın tarzları taban tabana zıt olmasın.

[haber id=”6305″]

Okuma Köşesi Dekorasyonu

Okuma köşelerinin pencere kenarlarında değerlendirilmesi ile okuma molaları da manzara keyfi ile renklenecektir. Pencere kenarı, aynı zamanda gün ışığından azami derecede yararlanılan alanlar olduğu için ayrıca avantaj sağlamaktadır. Dilerseniz pencereler ile bütünleşik bir görüntü oluşturan tekli ya da üçlü mobilyalar sayesinde okuma köşelerini daha belirgin hale getirip aktif kullanımını sağlayabilirsiniz.

Okuma köşeleri dekorasyonu fikirleri arasında mutlaka dikkate almanız gereken uygulamalardan biri de aydınlatmadır. Okuma köşelerinin aydınlatmaları mekanın genel aydınlatmasından farklı olarak düşünülmelidir. Aksi halde gözlerin çok fazla yorulacağını ve kısa sürede ağrılar oluşacağını, dikkat eksikliklerinin ortaya çıkacağını belirtmek isteriz. Tasarladığınız okuma köşesinin durumuna göre aplik lambalar, lambaderler, sarkıt avizeler ya da spot ışıklar tercih edilebilir. Hangisinin uygun olacağına karar verdikten sonra ışığın şiddetini ve niteliklerini ayarlayabileceğiniz LED ampullerin kullanılması çok daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır.

Okuma köşesini dinlenme köşesinden ayıran en önemli ayrıntılardan biri de kitaplığın varlığıdır. Her okuma köşesinde mutlaka bir kitaplık bölümü olmalıdır. Kitaplığın konumu ve boyutları ise tamamen sizin zevkinizle şekillenmektedir. Eğer alanınız müsaitse size bol raflı ürünleri tavsiye ediyorum. Kitaplığı okuma köşesi dekorasyonun bir parçası olarak kullanabileceğiniz gibi salon dekorasyonu içinde de değerlendirebilirsiniz. Pencere altındaki alanlara şık bölmelerle farklı tarzda kitaplık uygulamaları da düşünebilirsiniz.

Okuma köşeleri için dekorasyon fikirleri içinde unutmamanız gereken bir ayrıntı da sehpadır. Boyutlarını ve tasarımını yine kendi beğenilerinizin belirleyeceği sehpalar sayesinde çayınızı ya da kahvenizi yudumlayabileceğiniz alanlara sahip olursunuz. Bunların dışında farklı ihtiyaçlar ve dekoratif ürünlerle süsleyebileceğiniz sehpalar da okuma köşelerinin vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır.

[galeri]