Havaların soğuması ile birlikte kış temizliği de başladı. Halılar yıkamaya verildi, duvarlar boyandı, camlar silindi, dolap düzeni yapıldı, sıra kapıların temizliğine geldi. Ee kapılar evin en çık kullanılan ögelerinden biridir. Zira kapılar dış etkenlerin tozunu barındırır, dokumaya bağlı lekeler oluşur, kaloriferden dolayı islenir, bir de küçük çocuk varsa kapı temizliği daha da önemli hale gelir. Peki, kapı nasıl temizlenir? Kapı temizliği püf noktaları nelerdir?
Kapı temizliğine dair tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.
Kapı nasıl temizlenir?
Özellikle açık renk kapılarda sararma çok olur. Bu da çok can sıkar. Şimdi size vereceğimiz püf noktasıyla sararmış kapılar nasıl temizlenir sorusuna cevap vermiş olacağız. 4 tane kışlık kuru soğanı soyarak dörde bölün. 2-3 litre su koyarak soğanlar yumuşayana kadar kaynatın. Süre sonunda soğanları süzerek soğumaya bırakın. Soğuyan soğan suyu ile kapılarınızı silin. Sararan kapıları temizlemenin en doğal yoludur bu.
Kimyasal içerikli deterjan önerisi istiyorsanız işte detaylar.
Silme bezini su ile güzelce ıslattıktan sonra cif türü bir temizleyiciyi temizlik bezine sıkın. Bu bezle kapılarınızı sildikten sonra durulayarak kurulayın. Bu şekilde de sararmış kapılarınız tertemiz olur.
Beyaz Kapıların Temizliği
Beyaz Kapı Nasıl Temizlenir?
Beyaz kapı temizliği diğer kapılardan daha çok özen ve dikkat ister. Bu kapılarda kullanılan malzemeler farklıdır. Gelin şimdi beyaz kapı temizlemenin en kolay yolları neymiş bakalım…
Beyaz kapılar lekeyi kiri çabuk belli ettiği için sürekli temiz olmalıdır ve kolay leke tutmamalıdır. Bu nedenle beyaz kapılar için bir temizlik takvimi belirleyin. Mesela günlük olarak nemli bezle tozunu alabilirsiniz.
Beyaz kapı temizliği sırasında ağartıcı olarak sanıldığı gibi çamaşır suyu ve aşındırıcı ürünler kullanılmaz. Ama ben bu ürünlerle kapı silmeyi seviyorum diyorsanız, kapınızı yıpratarak çürütüyorsunuz diyoruz, gerisi size kalmış. Bu temizleyiciler ile kapı camlarını silmenizde bir sıkıntı yok.
Beyaz kapı temizliği için temizlik bezini ıslattıktan sonra bu beze beyaz sabunu güzelce sürün. Silme işleminde kuru ve sabunlu sade sünger, cam ve mikrofiber bez kullanabilirsiniz.
Beyaz kapı üzerinde lekeler mevcutsa bu lekeleri yarım patatesle silerek kolaylıkla çıkartabilirsiniz. Eğer sararmış beyaz kapılarınız varsa yukardaki soğan suyu ile beyaz kapınızı da silebilirsiniz.
Çelik Kapı Nasıl Temizlenir?
Çelik kapılar genelde ahşap kaplamadır. Bu nedenle dikkatli temizlemelisiniz. Çelik kapıların boyalı saç kısmı, ahşap kısmı hatta aksesuarları bile titiz bir temizlik ister. Dış etkenlere maruz kalan çelik kapı genelde ağır kimyasallar ile temizlenir, oysaki bu yanlıştır. Sabun sürülerek sirke damlatılan nemli bir bezle silindikten sonra kurulamak yeterli olacaktır.
[haber id=”9438″]
Birçok hanım çelik kapıların dış kısmı tik ağacından yapılmış zannederek badem yağı ile yağlar. Bu da yanlıştır. Çelik kapı tik ağacı kaplamadır. Bu da badem yağı istemez. Bunu yerine 2-3 yılda bir cila yaptırabilirsiniz. Çelik kapı alırken bu konuları satış temsilciniz ile konuşmayı unutmayın.
Lake Kapı Nasıl Temizlenir?
Lake kapı en hassas kapıdır. Bu nedenle en hassas temizlenmesi gereken kapıdır.
Peki;
Lake kapı nasıl temizlenir? 5 litre suyun içine 2 yemek kaşığı ahşap temizleyici ve 1 yemek kaşığı sirke ekleyin.
Yumuşak bir bezi veya mikrofiber bezi bu su ile ıslatarak lake kapıyı silin ve kesinlikle kurulayın. Lake kapı temizliğinde kimyasal madde içeren deterjanları kesinlikle önermiyoruz.
Yağlı Boya Kapı Nasıl Temizlenir?
Yağlı boya kapılar temizliği en kolay kapılardır. Kimyasal içerikli deterjanlarla da temizleyebilirsiniz. Ancak yağ kesen deterjanlar kapı yüzeyini çizebilir. Bu nedenle doğal temizlik en iyi temizleme şeklidir.
Derin bir kovaya yarı yarıya sirke ve su ekleyin. Bu su ve sünger ile kapıyı silin. Durulamanıza gerek yok, direk kurulayabilirsiniz.
Kapı çok kirliyse yarım tatlı kaşığı bulaşık deterjanı ekleyerek kapıdaki çıkmayan lekeleri çıkartabilirsiniz.
Pimapen Kapı Nasıl Temizlenir?
Pimapen kapı dış ortama açılıyorsa çabuk kirlenir. Dış etken tahribatını en aza indirmek için 2-3 haftada bir temizlenmelidir.
Pimapen kapı silinmeden önce su tutularak yıkanmalıdır. Bu kapı üzerinde yağmur ve rüzgar sonrası oluşan keskin lekelerin kapıyı çizmesini önlemiş olursunuz.
PVC yüzey kolay çizilen bir yapıya sahiptir. Bu nedenle granüllü deterjanlarla, ağır kimyasal içerikli deterjanlarla ve çizen materyallerle temizlenmemelidir. Aşırı lekeli bir pimapen kapı çamaşır suyu karışımlı su ile silinebilir. Çamaşır suyu ile silme işlemi sonrasında kapının kurumasını bekleyin. Ardından sıradan bir deterjanla kapıyı silerek kurulayın.
Pimapen kapı contaları kimyasal içerikli deterjanla silinirse sertleşerek deforme olacaktır. Bunu önlemek ve kapınızı uzun süre kullanmak için arap sabunu kullanmalısınız.
Kapı nasıl temizlenir sorusunun cevabını kapı temizliği püf noktaları ile birlikte detaylı bir şekilde verdik.
Yorum Yapın