Dekoratif El İşleri : Ponpon Kuş Yapımı

Bugün sizlere evde yapılabilecek el işleri kategorisinde yer alan renkli ponponlar ile yapılmış ponpon kuş yapımını göstermeye çalışacağım. Ev süsleri için oldukça güzel bir tercih olan ponpon kuş yapımı için el becerilerinizin üst seviyede olmasına gerek yok. Birazcık el becerisi ve yol gösteren bir yazı, evde bu uygulamayı yapmanızı oldukça kolaylaştıracaktır. Daha önce iplik ve yapıştırıcı ile bir şeyler üretmişseniz bu uygulamayı da kolaylıkla yapabilirsiniz. Bu tarz ürünleri isterseniz kapı aksesuarı olarak tasarlayabilir, isterseniz sehpa veya tv ünitesi üzerinde kullanabilirsiniz. Dilerseniz de küçük yaştaki çocuklar için hediye oyuncak olarak düşünebilirsiniz. Şimdi nasıl yapılacağına geçelim..

Ponpon kuş yapımı için öncelikle malzemelerimizi belirleyelim:

Ponpon kuş yapımı için gerekli malzemeler listesi:

  • İstediğiniz renkte, tercihen akrilik bir ip
  • Keçe
  • Gözler için kullanacağımız ip ile uyumlu renkli boncuk
  • Makas
  • Silikon tabancası
  • Ponpon yapıcı
PonPon Kuş Yapımı
PonPon Kuş Yapımı

 

Daha önceden bir makalemizde ponpon paspas yapımı hakkında detaylı bilgiler sunmuştuk. Eğer ponponlar için alternatif bir arayış içindeyseniz aşağıdaki bağlantıdan ponpon paspas yapımı hakkında bilgiye de sahip olabilirsiniz.

[haber id=”10030″]

Gelelim Ponpon Kuş Yapımına

Evde yapılabilecek hobiler içinde belki de en çok seveceğiniz seçeneklerden biri ponpondan yapılan ürünler olabilir. Bu yüzden ponpondan yapılan eşyalar hakkında sitemizde sıkça yazılar sunmaya özen gösteriyoruz.

Öncelikle ponpon kuş yapımı için temel malzemenin ponpon olduğunu belirtmek isterim. Bu sebeple ponponların düzgün ve istediğiniz ölçülerde olması için hazır satılan bir ponpon yapıcı kullanmanızda fayda var. Ponpon yapıcıların arasından da farklı ebatta ponpon yapmaya yarayan çeşitlerini kullanmanız gerekiyor. Çünkü ponpon kuş yapımı için iki adet ponpon yapmanız gerekecek.

Renkli Ponpon Kuşlar
Renkli Ponpon Kuşlar

Ponpon yapıcıya sahip değilseniz aynı işlevi gören kartonlarla ponpon yapıcı da elde edebilirsiniz. Bunun için fon kartonlarına istediğiniz büyüklükte ( ponpon büyüklüğünü de etkileyeceğini unutmayın ) iki adet iç içe olacak şekilde daire çiziyoruz. Bu dairelerin büyük olanından kesip çıkarıyoruz. Ortada kalan dairenin de iç bölümünü kestiğimizde ponpon yapımı için gerekli olan ilk bölümü halletmiş oluruz. Bu parçanın boyutları ile eş, aynısından bir adet daha yaptıktan sonra bu iki parçayı ponpon yapıcı olarak kullanabiliriz.

Ponpon Kuşların Arkadan Görünümü
Ponpon Kuşların Arkadan Görünümü

Üst üste getirdiğimiz iki dairesel parçanın ipliklerle sarılmasından sonra üst üste getirdiğimiz ara bölümden keselim. Kesme işleminin ardından iplikle bu bölümden bağlayalım ve kartonları keserek ponponumuzu oluşturalım. Ponpon kuş yapımı için ponpon yapıcı kullanıyorsak benzer sıralamayı onda da uygulayabiliriz.

Bizim için biri küçük biri büyük iki adet ponpon yeterli olacaktır. Küçük olanı ponpon kuşun kafasını, büyük olanı da ponpon kuşun gövdesini oluşturacak.

Ponpon Kuş Yapımı Aşamaları

Ponpon kuş yapımı için dikkat etmeniz gereken en önemli işlem basamağı ponpon yapımıdır. Bu aşamada ponponların düzgün olması kuşun da simetrik ve düzgün olmasını sağlayacaktır. Büyük ponpon yaparken kuşun karın bölgesinin farklı bir renge sahip olmasını istiyorsanız yaklaşık dörtte bir oranında beyaz bir ip de kullanabilirsiniz. Ponpon renklerini belirlerken zevk tamamen size kalmış. Bu sebeple kuşun karın kısmındaki rengi de belirlediğiniz renklerle uyumlu olacak şekilde seçin.

Aşağıdaki görselde ponpon kuş yapım aşamalarını yardımcı olabilmesi açısından görsel olarak bir araya getirdik.

Ponpon Kuş Yapım Aşamaları
Ponpon Kuş Yapım Aşamaları

Ponponları birbirine yapıştırın. Bu işlem ponpon kuş yapımı için kuşun kafasının gövdesine yapıştırılması işlemidir.

Kuşun gözleri olarak belirlediğiniz boncukları da göz oluşturacak biçimde kafasına yapıştırın. Yapıştırma işlemlerinde silikon tabancasını kullanırken dikkatli olun. Tabancanın sıcak ucuna asla dokunmayın.

Gagayı yapmak için iki üçgen keçe parçasını kafası ile orantılı olacak şekilde kesin. Kestiğiniz keçe parçalarını ponpon kuşun kafasında gözleri ile simetrik olacak şekilde yapıştırın.

Ponpon kuşun kuyruğu için de keçe kullanacağınız. Ucu dalgalı desenli ya da istediğiniz bir desene sahip iki kuyruk çizelim. Bu iki kuyruğun boyları birbirinden yaklaşık birer santim farklı olacak. Keçeden, kuyruk olarak belirlediğimiz iki parçayı keserek çıkaralım. Gövdeye birleştireceğimiz kısımdan iki kuyruğu eşitleyerek uç kısımdan boy farklarının olmasını sağlayalım. Kuyrukları ponponun alt bölümüne yapıştıralım. Yapıştırma işleminden önce mutlaka ölçüm işlemi yaparak gaga ve baş ile orantılı bir yapıştırma sağlayalım.

Kanat olarak belirleyeceğiniz modelleri de keçe üzerine çizip keserek çıkaralım. Kanatları da ponpon kuşun vücudu ile orantılı olacak şekilde yapıştıralım. Çok sevimli ponpon kuş yapımı işte bu kadar kolay. Siz de seçeceğiniz farklı renkteki ponponlar ile çeşitli ponpon kuşlar yapabilirsiniz.

Bu yazımızdan yola çıkarak farklı alternatifleri de kendiniz üretmeniz oldukça kolay. Yine ponponları kullanarak penguen, ayı, kaplumbağa tarzı hayvanları yapmanız için tek ihtiyacınız olan şey birazcık hayal gücü olacaktır. Siz de yazımızın yardımı ile evde bu tarz bir uygulama yaptıysanız, yorum bölümünden bizimle paylaşmayı unutmayın!