Her evin ortak problemi olan evdeki küf kokusu nasıl giderilir bu yazımızda bunu ele alacağız. İlk olarak küf kokusu nasıl oluşur ona bakalım.
Küf Kokusu Nasıl Oluşur?
Birçok sağlık sorununa neden olabilen küf kokusunun evinizin her yerinde görebilirsiniz. Dolaplarınızda, evinizin köşelerinde ve aklınıza gelebilecek her yerde bu kokuyu hissedebilirsiniz. Küf kokusunun oluşması teknik açıdan küf sporlarının büyümesinden kaynaklı oluşmaktadır. Evinizdeki nem artışı küf sporlarının büyümesine sebep olabilir. Ayrıca açık ortamda kalmış yiyecek ve içeceklerde de hızla küf sporları büyümektedir. Çoğalmaları devam ettikçe rahatsız edecek şekilde oluşacak gazlar salgılamaya başlamaktadırlar. Sağlığınız için tehlikeli sonuçlar ortaya çıkarabilecek küf kokusunun giderilmesi insan sağlığı için ciddi bir önem sağlamaktadır. Şimdi de küf kokusunun sağlığa verebileceği zararları anlatalım.
Küf Kokusunun Sağlığa Zararları
Küf kokusunun sağlığa verdiği zararları hakkında birçok bilimsel araştırma yapılmıştır. Başta alerjik hastalıklar akla gelmektedir. Bunlar öksürük, hırıltı, solunum ve nefes darlığı gibi örnek verilebilir. Bağışıklık sistemi güçsüz olan bireyler ise küf kokusundan kaynaklı akciğer iltihabı yaşanabilir. Uzun zamanlar boyunca bu sağlık sorunları yaşamak kimse istemez o yüzden insanların aklına ilk gelen soru küf kokusu nasıl çıkar olmaktadır.
Küf Kokusu Evin Neresinde Olur?
Evdeki küf kokuları genellikle banyo, mutfak, pencere ve kapı araları gibi nemin çok olduğu yerlerde çoğalmaktadır. Daha önce dediğimiz gibi ortada bırakılmış yiyecek ve içeceklerde de oluşmaktadır. Bu yüzden sıklıkla su ve nem alan yerleri temizlenmesi çok önemli olmaktadır. Evdeki küf kokusu nasıl giderilir peki gelin buna bakalım şimdi de.
Evdeki Küf Nasıl Geçer?
Evdeki küf kokusunun temizlenmesi ve oluşmaması için birçok çeşitli yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerin başında dolaplarınızda oluşan küf kokusunu giderecek tebeşir bulunmaktadır. Tebeşiri bir poşete koyarak dolabınızın içine yerleştirirseniz küf kokusunun oluşmasını engelleyecektir. Evinizde oluşmuş küf kokularını silmek için karbonatlı su yöntemini kullanabilirsiniz. Karbonatlı su ile küfü temizlemeniz lazımdır. Küfü temizledikten sonra iyice kuruttuğunuza emin olun bunun içinde saç kurutma makinesinden yardım alabilirsiniz. Daha sonrasında çamaşır suyu ile bir bezi ıslatın ve küf oluşmuş yeri temizleyin bu yöntem tüm küf sporlarının ölmesini sağlayacaktır. Dikkatli olmanız gereken konu ise çamaşır suyu ile temizlemeden önce iyice kuruduğundan emin olmanız lazım.
Küf kokusuna karşı alacağınız önlemler ise sürekli evinizi havalandırmak olacaktır. Evinizi sürekli havalandırmak nem oranını düşürecek ve küf ve rutubeti engellemeye olanak sağlayacaktır. Çamaşırlarınızı ıslak dolaba koymamak bu da kıyafetlerinizde oluşan küf kokusunu engelleyecektir. Hepimizin mağdur olduğu bu koku sürekli sizinle gezecektir ve sağlığınıza ciddi zararlar verecektir. Bu yüzden kıyafetlerinizi ıslak dolaba yerleştirmemelisiniz. Küf kokusunu hissettiğiniz anda kokunun nereden geldiğini bulmak olacaktır. Küf kokusunu bulmak için küfün geldiği konumda nemli ortamları, havasız kalan yerleri, sürekli su ile teması olan ve bu temasta temizlenmeyen yerlere başta bakmak iyi olacaktır. Aynı zamanda koku yiyecek ve içeceklerinizden de gelebilir. Yiyecek ve içeceklerinizde oluşan küf yiyecek ve içeceğin her yerine dağılacağı için daha sonrasında tüketilmemelidir. Misal ekmeğin bir ucunda oluşan küf sporları aslında gözle görünmese de ekmeğin her yerine dağılmamış olabilir. O parçayı kopardıktan sonra ekmeği tüketmek sağlığınıza ciddi sorunlar oluşturacaktır.
Küf kokusunun nereden geldiğini tespit ettiğinizde size belirttiğimiz yöntemleri uygulayabilirsiniz. Ayrıca küf giderici kimyasallarda işinize yarayacaktır. Kumaşlarınızı ıslak bekletmeyin çünkü kumaşınızı ıslak olarak bekletirseniz küfün oluşmasına sebep verebilirsiniz. Bu da sürekli küf kokusunu solumanıza ve ciddi sağlık sorunlarının oluşmasına sebep verecektir.
Kıyafetlerdeki Küf Kokusu Nasıl Çıkar?
Kıyafetlerinizde küf sporlarının oluşumunu engellemenin en temel yolu kıyafetlerinizi ıslak veya nemli bırakmamaktadır. Peki küf kokusu oluşursa ne yapmalıyız. Küf kokusu oluşursa çamaşırlarınızı tekrar tekrar çamaşır deterjanı ile yıkayabilirsiniz fakat her zaman küf kokusunu gidermemektedir ve ciddi anlamda maliyetlidir. Elbiselerinize de zarar verebilir. Bir diğer yöntem ise çamaşırlarınızı yıkarken çamaşır deterjanına sirke karıştırmak olacaktır. Kıyafetlerinizde hiç küf çıkmamasını istiyorsanız çamaşır makinesinde ki kuru temizleme yöntemidir. Bu kıyafetlerinizde oluşacak nemi ortadan kaldırarak küf sporlarının oluşumunu engellemektedir.
Bu yazımızda siz değerli okuyucularımızı küf ve evdeki küf kokusu nasıl giderilir konusuna değindik.
Yorum Yapın