Halı temizliği oldukça önemlidir çünkü halılar ev dekorasyonunu görsel açıdan etkileyen en önemli tamamlayıcılar arasındalar, birbirinden zarif ve şık halı modellerinin uzun süre kullanımı ve ilk günkü yapısını koruması için yazımızda halı bakımı nasıl yapılır? Halı temizliği için uygun leke çıkarıcılar neler? gibi önemli başlıkları inceleyeceğiz..
Halılarınızın ilk gün ki güzelliğini koruması için dikkat etmeniz gereken önemli noktalar bulunuyor. Ayrıca alacağınız önlemler ile halınızın dayanıklılığını uzun yıllar koruyabilirsiniz. Aşağıda halı bakımı hakkında tüm bilmeniz gereken detaylar listelenmiştir.
A’dan Z’ye Halı Bakım Rehberi ve Halı Temizliği Nasıl Olmalı?
- Halı üzerine ağır eşyalar yerleştirildiğinde hav iplikleri ezilecektir, bu durumda ezilen hav iplikleri ilk olarak fırçalanmalı ve sonrasında dövme işlemi yapan elektrik süpürgeleri ile süpürülmesi gerekmektedir.
- Halınızı belli aralıklar ile elektrik süpürgesi ile süpürüp, tozların hav ipliklerine ve halının tabanına yerleşmesini önleyebilirsiniz.
- Halınızı süpürürken kesinlikle hav ipliklerin yönünde yavaş yavaş süpürün, halı temizliği yaparken halıya sertçe vurmayın.
- Halı temizliği yaparken aşırı miktarda su ve şampuan kullanımından kaçınmalısınız.
- Halı temizliği halıyı yıkamak değildir, halıyı halı şampuanı ile temizledikten hemen sonra su ile temizlenmeli ve mümkün olduğu kadar hızlı kurutulmalıdır.
- Halı üzerine leke yapıcı maddeler döküldüğünde hızlı bir şekilde lekenin üzerine bastırılmadan silinmeli.
- Eğer leke yapıcı madde halıya temas ederse ilk olarak elektrik süpürgesi ile çekmeyi deneyin, ve sonrasında bir miktar su ile temizleme işlemine başlayın.
- Halı üzerinde kalan nemi bir kağıt havlu yada kuru bez ile tamponlama yapın, halıyı nemli bırakmayın.
- Halı üzerinde bir lekeyi çıkarmak istiyorsanız ve leke çıkarıcı maddeler kullanacaksanız ilk olarak leke çıkarıcı maddeyi halının dikkat çekmeyen bir kısmında denemelisiniz.
- Halının konumu evdeki ısı yayan cihazlardan uzak olmalıdır. Isıya maruz kalmamalıdır.
- Aynı şekilde yoğun güneş ışığı alan bölgelerde halı kullanmayın, direk olarak güneş ışığına maruz kalan halılarda farklı deformasyonlar oluşabilir
- Eğer halınızı taşımak zorunda iseniz taşırken halının sivri ve ser , kesici cisimlerden uzak durmasına dikkat etmelisiniz.
[haber id=”3934″]
Halı lekelerine ilk müdahale nasıl yapılmalı ?
- Leke oluşur oluşmaz anında müdahale edilmelidir ,aksi halde kuruyan lekeleri çıkarmak çok zor olacaktır, hatta kalıcı olabilir.
- Halı üzerine dökülen leke yapacak maddeyi ilk olarak hiçbir kimyasal maddeye başvurmadan çıkarmak gereklidir. İlk olarak halıya dökülen maddeyi hiçbir kimyasal kullanmadan hemen kuru bir kağıt havlu yada bezle emilme yöntemi ile çıkarmayı deneyin.
- Halı üzerinde oluşan lekeyi ovarak yada bastırarak çıkarmayı denemeyin, bunu yaparsanız lekenin halıya daha rahat nüfus etmesini ve sinmesini sağlarsanız.
- Halı üzerinde oluşan leke için halı şampuanı kullanacaksanız kesinlikle şampuanın köpüğü ile temizleme işlemi yapmalısınız. Eğer sadece şampuan yada su kullanırsanız kirli bir görünüm elde edersiniz.
- Halı temizliği yaparken yada ani oluşan halı lekelerine müdahale ederken kesinlikle çamaşır suyu gibi kimyasallar kullanmayın. Halınız için önerilen genel halı yıkama şampuanları tercih edin.
- Halı üzerinde yer alan lekeyi temizleme esnasında oluşan lekeyi dıştan merkeze doğru temizlemelisiniz.
- Oluşan lekeyi temizledikten sonra ve halının lekeli bölgesi kuruduktan sonra leke çıkmamış olabilir, bu sebeple yaptığınız leke çıkarma işlemini tekrarlamalısınız.
Hangi leke nasıl çıkarılır , doğru kimyasalları bilmelisiniz
Halı üzerinde meydana gelen lekeleri doğru temizleme yöntemi ve doğru kimyasalla temizlemek çok önemlidir. Her lekenin farklı bir çıkarma yöntemi ve kimyasalı vardır. Genel olarak baktığımızda oluşabilecek en muhtemel lekeler sıvı içecek lekeleri ve gıda lekeleridir. Ancak bir çok halı lekesi çeşidi vardır ve aşağıda bu lekeler ve nasıl temizlenmesi hakkında detayları bulabileceksiniz..
Bilinen halı lekeleri ve temizleme yöntemleri
Halı Temizliği Nasıl Yapılır?
Hangi Leke , Nasıl Çıkarılır? Dekorblog halı bakım ve temizlik rehberi
Sıklıkla karşılaşılan en popüler halı lekeleri ve temizleme yöntemlerini aşağıda bulabilirsiniz. Farklı lekeler için sormak istediğiniz tüm soruları konu altından bize yazabilirsiniz. Editörlerimiz kısa sürede yanıt verecektir.
Şarap / Limonata lekeleri için : sirke ve suyu eşit miktarda karıştırın ve halının lekeli bölümünü silin. Hemen sonra lekeli bölgeyi şampuanla temizleyin.
Süt / Kakao – Süt / Yoğurt lekeleri için: Kakako süt yada yoğurt lekeleri için ilk olarak lekeli bölgeyi şampuanlayın. Sonrasında suya %5 amonyak dökün ve amonyak yok ise beyaz ispirto ile tampon yapabilirsiniz. Bu işlemden sonra eğer leke çıkmaz veya iz kalırsa tiner ve perkloretilen kullanabilirsiniz.
Çikolata / Karamel / Tatlı lekeleri için: Bu tarz tatlı lekeleri için hemen ılık su ile müdahale edebilirsiniz, eğer çıkmaz ise %5 amonyak ilave ederek tampon şeklinde temizleyebilirsiniz.
Yağ / Tereyağ / Salça Sos lekeleri için: Bu tarz lekeler için tiner yada perkloretilen kullanabilirsiniz. Tampon şeklinde leke çıkarmayı deneyin ve şampuanlayın. Eğer iz kalırsa su ile %5 amonyak karışımını tekrar leke üzerine uygulayın.
Halıya yapışan çiklet ve çiklet lekeleri için: Halıya yapışan ve iz bırakan çikleti bir bıçak ile halıya zarar vermeden çıkarın hemen ardından perkloretilen ile tampon şeklinde lekeye uygulayın.
Yeşil Sebze ve çiçek lekeleri için: Beyaz ispirto ile ıslatarak temizleme yapabilirsiniz.
Yağlı boya lekeleri için: Leke üzerine tiner ile müdahale edin ve hemen ardından şampuan ile temizleyin.
Makine Yağı / Katran lekeleri için: Bu tarz halı lekeleri için öncelikle tiner yada perkloretilen ile tampon şeklinde temizlik deneyin. Bu işlemden sonra isteğe bağlı olarak beyaz ispirto ile işlemi tekrarlayın ve şampuanla temizleyin.
Parafin ve Mum lekeleri için: Özellikle halıya dökülen parafin ve mum gibi maddelere hızlı bir şekilde müdahale edilmelidir. Oluşan lekenin üzerine emici bir kağıt koymalısınız ve üstünden ılık ütü geçmelisiniz. Hemen ardından perkloretilen ile tampon yapın ve şampuan ile temizleyin.
Tendurdiyot lekeleri için: Bu tarz lekeler için saf amonyak kullanarak lekeye tampon yapmalısınız.
Plastik boya lekeri için: Plastik boya lekeleri oldukça zor lekelerdir, eğer leke yeni oluşmuş ise soğuk su ile tampon şeklinde temizlemeyi deneyin. Sonuç alamazsanız temizlik şirketlerinden yardım almalısınız.
Kan Lekeleri için: Halı üzerinde kan lekesi oluşmuş ise hemen soğuk su ile tampon yapın ve ardından hemen şampuan ile temizleyin. Leke çıkmaz ise %5 amonyaklı su ile temizlemeyi deneyin.
Mürekkep lekeleri için: Mürekkepli bölgeyi kurutma kağıdı ile kurutun ve %30 beyaz ispirto %70 su ile karıştırıp lekeli bölgeye tampon yapın ve şampuan ile temizleyin. Halı üzerindeki mürekkep lekeleri için saf limon suyu kullanılabilir.
Tırnak cilası lekeleri için: Lekeli bölgeye aseton ile müdahale edin ve şampuan ile temizleyin.
Tükenmez kalem lekeleri için: bu tarz lekeleri beyaz ispirto yada perkloretilen ile temizleyebilirsiniz.
Çamur lekeleri için: Çamur lekesinin kurumasını bekleyin ve ardından elektrik süpürgesi ile süpürün. Eğer hala iz kalmış ise halı şampuanı ile lekeli bölgeyi temizleyin.
Tutkal / Vernik lekeleri için: Bu tarz lekeler için öncelikle tiner yada perkloretilen kullanarak temizleme yapmalısınız. Tiner veya perkloretilen ile hafifçe silin ve sonrasında ılık su ile tampon yapıp, şampuan kullanın.
Ketçap / Mayonez lekeleri için: Sıkça görülen halı lekeleri arasında yer alan ketçap mayonez ve hardal lekeleri için %10 amonyaklı su ile silin, sonrasında tekrar lekeli bölgeyi perkloretilen ile silmelisiniz. Eğer hala iz kalmış ise şampuan ile temizlemenizi öneririz.
Halı temizliği hakkında güzel bir paylaşım.