Banyo fayans döşeme, banyo dekorasyonlarını yenilemek isteyen pek çok kişinin en çok araştırdığı konular arasındadır. Günümüzde iç mekan düzenlemelerinin en önemli parçalarından birisi olan banyo dekorasyonları konusunda, fayans döşeme her zaman için ustalık gerektiren bir konu olmaktadır. Bu işlerin yapım aşamasında kaliteli malzeme kullanımının yanı sıra, fayansları döşeyecek olan usta seçimi de büyük önem taşır.
Banyoya Fayans Nasıl Döşenir?
Banyoların daha şık görünümlü ve kullanışlı olabilmesini sağlayan fayanslar, günümüzde pek çok banyoda halihazırda kullanılmaktadır. Banyo fayans kaplama,duvarlara ve zemine olacak şekilde yapılabilmektedir. Her tipte banyo dekorasyonuna uyum sağlayacak şekilde, her renk ve tasarımda fayans üretimi yapılmakta ve kullanıma sunulmaktadır. Banyoya fayans döşeme konusunda ustalardan yardım almak gerekmektedir. Fayans, yapısı itibari ile hassas ve kırılgan olduğu için, döşeme esnasında dikkatli ve özenli olunmalıdır. Banyolara fayans döşemek için, öncelikle banyo metrekaresine uygun olacak şekilde fayans satın alınması gerekmektedir.
Fayans Döşemede Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Banyo seramik döşeme esnasında meydana gelebilecek, istenmeyen kırılmalara karşı, olası fireleri karşılayacak kadar yedek fayans alınması her zaman için en iyi yoldur.
- Fayans döşeme esnasında kullanılacak olan yardımcı malzemelerinde, kaliteli ve uygun olacak şekilde temin edilmesi gereklidir.
- Döşeme işlemine başlamadan önce mutlaka banyoda kullanılan eşyalar uygun bir yere taşınmalıdır. Buna bağlı olarak banyoda yer alan ayna, dolap ve süpürgelik gibi buna benzer banyo aksesuarlarının ve mobilyalarının dikkatli bir şekilde yerinden sökülmesi gerekmektedir.Sökülemeyen ya da taşınamayan banyo dolaplarının ise üzerlerinin muşambayla iyi bir şekilde örtülmesi şarttır.
- Banyo fayans döşemelerinin yapıldığı esnada, istenmeyen kazalara neden olmamak için işe başlamadan önce elektrik şalterinin indirilmesi gerekmektedir.
Banyo Fayansı Döşemek İçin İzlenmesi Gereken Adımlar Nelerdir?
- Fayans döşeme işine başlamadan önce, çalışılacak olan alanda eski fayanslar yerlerinden sökülmelidir.
- Alanın temizlenmesi ve zeminin tamamen düzeltilmesi gerekmektedir.
- Başlangıç noktası duvarın orta kısmıdır. Bu sayede döşenecek olan fayansların, simetrik ve düzgün olarak döşenmesi sağlanmış olur.
- Duvarın orta noktası seçildikten sonra ise düz bir çizgi oluşturmak için, çırp ipi denilen iple gerekli olan işaretlendirmelerin dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir.
- Bu aşamadan sonra ise fayans döşenecek olan alanlara, gerekli olan yapıştırıcı sürülmelidir.
- Yapıştırıcı da sürüldükten sonra banyoya fayans döşemeye başlanabilmektedir.
- Banyoda istenilen bütün alanlar fayansla kaplandıktan sonra derz uygulaması yapılması gerekmektedir. Derz uygulamasına başlamadan önce döşenmiş olan banyo fayanslarının yerine daha iyi oturması ve yapışması için en az 1 gün beklenmelidir. Bir gün bekledikten sonra fayans aralarına derz uygulaması yapılarak, banyo fayans döşemesi tamamlanır.
Banyo Fayans Döşeme İşinde Gerekli Olan Malzemeler Nelerdir?
Banyo fayans döşeme işinde, satın alınacak olan fayanslar kadar döşeme sırasında kullanılacak olan yardımcı malzemeler de büyük önem taşımaktadır. Bütün malzemelerin kaliteli ve eksiksiz olması durumunda, yapılan fayans döşemesi daha uzun ömürlü ve kullanışlı olacaktır. Bu bağlamda banyo fayans döşeme işinde gerekli olan malzemeler ise şu şekilde sıralanabilir;
- Fayans
- Yapıştırıcı
- Derz
- Derz artısı
- Derz koruyucu
- Seramik malası
- Silikon ve silikon tabancası
- Süngerli mala
- Çırpı ipi
- Metre
- Fayans kesme makinesi
- Zımpara
- Sünger
- Eldiven ve emniyet gözlüğü
Yorum Yapın