Sitemizin takipçilerinden Mehmet Bey’in sorusu üzerine bu soruyu yorum ile cevaplamak yerine yazı ile ele alıp herkesin faydalanmasını istedik.
Mehmet beyin sorusu şu şekilde; Yatarken kombiyi kapatmak tasarruf sağlar mı? Gece kombiyi kapatmak mantıklı mı?
Hemen soruyu cevaplayalım.
Yatarken kombiyi sağlamak tasarruf sağlar mı ?
Gece kombiyi kapatmak
Gece yatarken kombiyi kapatmak ısı tasarrufu sağlamaz tam tersi daha fazla yakıt sarfiyatına yol açar. Şöyle düşünün, kombinizi normal ayarda yakıyorsunuz evin ısısı normal seviyelerde, siz kombinizi kapattığınızda sabaha kadar evin ısısı düşecek ve ev soğuyacak, tekrar evi ısıtmak için kombiyi açacaksınız bu ve evin tekrar ısınması için daha fazla yakıt sarfiyatı meydana gelecektir. Kombiyi yatarken en düşük ayarda tutarsanız evin normal sıcaklığını zaten sabaha kadar muhafaza etmiş olacaksınız ve sabah kalkınca evi ısıtmak gibi bir sorununuz olmayacak.
Kombiyi gece kapatmak yerine kısmak gerekir!!
Burada yakıt tasarrufu yapılmak isteniyorsa kombiyi gece yatmadan kapatmak yerine en düşük ısı ayarında tutmak daha mantıklıdır. Bu sayede evin ısısı hiç bir zaman kaybolmayacaktır, eğer gece kombi kapatılır ise, o saate kadar tüm eve yayılan ısı sabaha kadar kaybolacak, bu ısıyı tekrar eve yaymak bir o kadar yakıt sarfiyatı sağlayacaktır.
Neden Kombiyi Gece Açık Bırakmalıyız?
Mantıken bakıldığında kısık ayardaki bir kombinin harcadığı yakıt ile, evin hızlı bir şekilde ısınması için ayarlanan yüksek derecelerin harcadığı yakıt arasında ciddi bir fark varır. Oysaki ev zaten gereken ısıyı muhafaza edecektir sabaha kadar, sabah kombi açılıp ev ısıtılmak istendiğinde ise harcanan yakıt iki katı fazla olacaktır.
Kombi kapatmak yakıt tasarrufu sağlamaz tam tersine yakıt sarfiyatı sağlar, gece yatarken yada günlük rutin işleriniz için dışarı çıkarken kombiyi en düşük ayarda tutarak yakıt tasarrufu sağlanır.
Kombi’de nasıl tasarruf edilir?
Eğer kombi ile tasarruf etmek istiyorsanız 2 seçeneğiniz var. ilk seçenek kombilere bağlanabilen termostatlar. Odalarınıza koyabileceğiniz bu termostatlar ile odanın sıcaklığını belli bir dereceye ayarlayabilirsiniz ve oda sıcaklığı bu belirlediğiniz sıcaklığın altına geldiğinde kombiniz otomatik olarak devreye girecektir. Kombi yalnızca mevcut sıcaklığı sabit tutacağından daha verimli çalışacaktır. Ya da termastatik vana kullanabilir ve petek başlıklarınızdan petek sıcaklığını ayarlayabilir ve kombinin ona göre çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Yorum Yapın