Aynı zamanda bir yaşam felsefesi olan minimalist anlayışın yansıtıldığı ev dekorasyonlarının modern dekorasyon anlayışında oldukça önemli bir yere sahip olduğunu belirtmek isterim. Temel felsefesinin “Az aslında çoktur.” Olduğu bu dekorasyon fikrindeki ana ölçü, kullanışlılık ile birlikte düşünülen sadeliktir. Bu sadeliğin salonlara yansıması ile minimalist salonlar ortaya çıkmaktadır. Minimalist salon dekorasyonunu modern hayatın bir gereksinimi olarak kabul eden mimarlar da vardır. Bu mimarların görüşüne göre hayatın stresli ve devinimli halleri ancak sadeliğin konforla birleşmesi sayesinde giderilebilir.
- Birbirinden kullanışlı balkon dekorasyon fikirleri bu yazımızda sizleri bekliyor!
Bütün gün koşuşturma ve çok fazla iş yükü ile muhatap olan bireyler, evlerini kendilerini yenileme ve rahatlama merkezi olarak görmelidirler. Evin bölümlerindeki her fazlalık insanın gözünü ve ruhunu daraltan bir yapıya bürünmektedir. Bu düşüncelerle oluşturulmuş minimalist salonlar gerek ev sahiplerini gerekse misafirleri oldukça mutlu etmektedir.
Bir önceki Terkedilmiş Evden Modern Dekorasyon Örneği konulu makalemiz minimalist salon ve ev dekorasyonu hakkında bilgi vermekte olup, aşağıdaki linkten geçiş yaparak inceleyebilirsiniz.
[haber id=”8253″]
Minimalist Salonlar İçin Öneriler
Minimalist salon oluşturmak istiyorsanız öncelikle bir liste hazırlamanız gerekir. Bu listedeki ilk bölümde salonunuzdaki fazla eşyaların ve aktif olarak kullanılmayan eşyaların tespiti olmalıdır. Bunun için aile bireyleriniz ile birlikte çalışmanızda fayda var. Artık salonunuzda kullanmayacağınız listenizdeki bu eşyaların doğru değerlendirilmesi gerektiğini de hatırlatmalıyım.
Listenin ikinci bölümünde ise salonunuz için gerekli eşya var mı? Sorusuna yanıt aramalısınız. Bu listeyi yaparken mutlaka salonunuzdaki fazla eşyaları alırken neler düşündüğünüzü hatırlayın ve kullanmayacağınız hiçbir eşyayı salonunuza sokmayın. Eğer salonunuzu baştan, tamamen yenilemek istemiyorsanız elinizdeki mobilyaları mutlaka değerlendirmelisiniz zira minimalist çizgilerle oluşturulmuş salonlarda israfa da yer olmamalı.
Bu işlemleri tamamladıktan sonra elinizdeki eşyalar ile salonunuzun renk düzenlemesini yapmanızı öneriyorum. Minimalist salon anlayışında genellikle açık renk tercih edilmektedir. Bu tercihin ana sebebi de açık rengin salonunuzu daha aydın ve ferah bir görünüme kavuşturmasıdır. Çok renkli ve gözü yorucu her türlü aksesuar ve objeler minimalist salonlar için tercih edilmemektedir.
Minimalist salon dekorasyonu için kendi salonunuzun metrekaresi ve eşya dengesi de önemlidir. Çok fazla geniş salona sahipseniz çok az eşya ile bir salon oluşturmanız eşya salon dengesini bozacağı için doğru bir görünüm vermeyecektir. Böyle durumlarda mutlaka eşyalarınızın konumunu ayarlamanız ve doğru bir odak noktası belirlemeniz gerekir. Bu odak noktasına uygun olarak dağıttığınız eşyaların sizin tarzınıza ve günlük kullanımınıza da hitap etmesi önemlidir.
Metre kare olarak daha küçük salonlardaki minimalist salon düşüncesini yansıtmak aslında biraz daha kolaydır. Bu tip salonlarda “az ve kullanışlı eşya, az ama şık görünümlü aksesuar” kuralı çok daha başarılı bir şekilde oluşturulabilmektedir.
Minimalist salonlar için önemli detaylardan biri de kullanılacak aksesuarlardır. Salon içinde ve duvarlarda kullanacağımız bir aksesuar bütün bir salonun dekorasyonunu bozabilir. Bu sebeple aksesuar seçiminde de titiz olmakta fayda vardır. Minimalist salon dekorasyonundaki temel aksesuar kuralına göre kullanacağınız bir aksesuar; sade, odak noktası olacak kadar büyük olmayan ( ortalama bir büyüklükte ) rengi ile salonun toplam görünümünü bozmayacak niteliklere sahip olmalıdır.
Minimalist Salon Anlayışı
Minimalist salonlar için önemli ayrıntılardan biri de aydınlatmadır. Salon aydınlatması için minimalist felsefede mutlaka doğal olanı azami ölçüde kullanmak gerekir. Bu sebeple minimalist salon dizaynında güneş ışığından faydalanmak için genellikle büyük ve boydan pencereler kullanılmaktadır. Bu pencereler sayesinde salon, gün içerisinde daha aydınlık ve ferah olurken salonu kullanan kişilere de ferahlık sunmaktadır.
- Minimalist salonlarda TV duvar dekorasyonu nasıl olmalı diye soranlara tavsiyeler bu yazımızda!
Salonu aydınlatmada akşamları tercih etmeniz gereken ışıklarda LED ampullerin kullanılması ve bu ampullerin kademeli bir ışık sağlaması önemlidir. Gözü yormayacak bir konumlandırma ile salon aydınlatmasının sağlanması salon kullanımını daha da konforlu hale getirecektir.
Minimalist salonlar için düşündüğünüz halıların çok renkli ve farklı desenlerin bir arada olduğu halılar olmamasına dikkat etmeniz gerekir. Bu halılar hem gözü yorar hem de kullandığınız diğer eşyalar ile uyum sağlamaz. Sade ve tek desenli ya da desensiz bir halı tercihinde bulunmak daha doğru bir seçim olacaktır.
Salon temizliği her bayanın zorlandığı alanlardan biridir. Minimalist çizgilerle oluşturulmuş salonlardaki temizlik, seçilen malzemeler ve oluşturulan dizayn sayesinde daha kolaydır. Bunda salon içinde gereksiz eşyaların olmamasının da payı vardır.
Minimalist Beyaz Salon Dekorasyon Örnekleri
Yazımızın içerisinde de bahsettiğimiz gibi, minimal dekorasyonlar için açık renkler daha fazla tercih edilmelidir. Açık renk deyince de aklımıza ilk beyaz renk gelir. Beyaz renk dekorasyon hem bulunduğu ortamı daha aydınlık hem de daha ferah gösterir. Aynı odanın koyu mavi olması ile beyaz olması arasında çok ciddi derecede fark olacaktır. Bu nedenle minimal dekorasyonda beyaz ağırlıklı dekorasyon tercih etmelisiniz. Yine mobilyalarda, halılarda, perdelerde açık renkli pastel tonlar tercih edilebilir. Böylece karmaşık ve gözü yoran aynı zamanda insanın içini daraltan bir dekorasyon yerine ferah ve sade kusursuz bir dekorasyona sahip olabilirsiniz. Her ne kadar beyazın kiri belli edeceği ve temizlemenin zor olduğu düşünülse de artık leke tutmayan kumaşlar ve silinebilir duvar kağıtları sayesinde bu tarz sorunlar da ortadan kalkmış olacaktır.
Bej Rengi Salon Dekorasyonu ve Öneriler 2019
Dekorblog.net olarak minimalist salon hakkında her geçen gün daha fazla araştırma yapıyoruz. İleride daha ayrıntılı bilgiler edinebilmek için takipte kalın.
Yorum Yapın