Duvarda oluşan küf lekeleri hem görüntüleri ile hemde kokusu ile rahatsız edici bir durumdur. Duvardaki küf aynı zamanda bir çok hastalığı tetikliyor. Peki küf neden oluşur, duvardaki küf nasıl temizlenir, küf lekeleri nasıl geçer yazımızın devamında bir çok küf lekesi çıkarma yolları bulabilirsiniz.
Küf lekesi çıkarma yollarına geçmeden önce duvarda küf neden oluşur başlıca sebepleri nelerdir bunun hakkında detaya inelim. Duvar küfleri mantar çeşidi arasında yer alır ve genel olarak nemli ortamlarda oluşur ve çoğalırlar. Duvarda oluşan küf lekeleri nemlenmeden dolayı ortaya çıkarlar. Duvarda nemlenme sorunları genelde zamanla oluşan duvar çatlakları yada tesisattaki sorunlardan, sızıntılardan oluşabilir.
Aynı zamanda havadaki nem oranı küflenme için başlıca sebepler arasındadır. Yalıtım problemi olan duvarlarda havadaki nem soğur ve sıvılaşır. Eğer duvarda küf lekeleri baş göstermeye başlamış ise bunun devamı gelecek, daha fazla çoğalacaktır. Duvar küfleri yavaş yavaş çoğalır ve zamanında müdahale edilmez ise insan sağlını etkileyecek bir boyuta gelebilir.
Duvardaki küf nasıl temizlenir?
Duvarda oluşan küfler zamanla duvar boyasına zarar verebileceği gibi duvara’da zarar verebilir. Duvar küfleri henüz yayılmaya başlamadan müdahale edilmeli ve temizlenmelidir. Yoğun olmayan ve noktalar halinde ortaya çıkan küfler temiz bir kuru bez ile rahatça silinebilir. Bu gibi durumlarda temiz bez ile silip hemen ardından çamaşır suyu ile ıslatılmış bez ile duvardaki küflü bölge temizlenmeli ve tekrar küf oluşumu bu şekilde engellenmelidir.
Duvarda yoğun şekilde oluşan küfler aynı zamanda koku yaratır, bu tarz yoğun duvar küfleri farklı renklere sahip olabilirler. Daha koyu renklere sahip olan yoğun küfler duvarda daha kalın bir tabaka oluştururlar. Bu tarz yoğun duvar küfü temizliği için direk olarak çamaşır suyu ile müdahale edilebilir, bir sprey şişesi yardımı ile küflü bölgeye sıkarak bez ile temizliği yapılmalıdır. Tabi ki çamaşır suyu söz konusu olduğu için duvar yada tavana uygulanmadan etrafta çamaşır suyundan etkilenebilecek eşyaları kaldırmalısınız, yoksa renk bozulmalarına sebep olabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken başka bir nokta ise yoğun çamaşır suyu uygulanan mekanda gerekmedikçe fazla zaman harcamamak gerekir, mümkün olduğu kadar havalandırılması gerekir.
[haber id=”6796″]
Duvar küfü temizlemenin alternatif yolları
Yukarıda anlatın çamaşır suyu ile duvar küfü temizliği aynı şekilde sirke ile ile uygulanabilir. Küflü bölgeyi güzelce fırça ile temizledikten sonra sirke ile ıslatılmış bir bez ile bölgeyi temizleyebilirsiniz. Basit ve etkili yollardan bir diğer ise cam sil ile duvar küfü temizleme işlemidir, hazır olarak satılan sprey cam sil bir bölümünü boşaltın ve içine çamaşır suyu ilave edin, aynı yukarıda anlatıldığı gibi küflü bölgeye uygulayın ve kurumaya bırakın.
Farklı bir yöntem ise çay ağacı yağı, 2 çay kaşığı kadar çay ağacı yağı ile 2 bardak suyu karıştırın ve boş bir sprey şişesine doldurun. Duvarda oluşan küflü tabakaya sıkın ve kuruyana kadar bekleyin.
Duvardaki küfü temizlemek için diğer bir yöntem ise greyfurt tohumu özüdür, 2 bardak suya 15-20 damla kadar greyfurt tohumu özü damlatın ve yine boş bir sprey şişesinde çalkalayın. Küf tutan bölgeye sıkın ve kuruyana kadar bekleyin.
Tavandaki Küf Nasıl Temizlenir?
Duvar yüzeylerinde ve tavan yüzeylerinde çeşitli nedenlerden dolayı küf oluşumu meydana gelmektedir. Bu noktada akıllara duvardaki küf nasıl temizlenir? Sorusu gelmektedir. Ancak duvarlarındaki küften kurtulmak isteyenlerin; duvardaki küf nasıl temizlenir? Sorunun yanıtını aramaktan önce; mutlaka küfün neden oluştuğunun bulunması şart olmaktadır. Yani küfe neden olan başlıca etmenler giderilmeden; tek başına küfün temizlenmesi bu sorunu ötelemeden başka bir işe yaramayacaktır.
Özellikle tesisat sızıntıları, duvarın nemli kalması, duvarın ve tavanın iç yüzeyinin nemlenmesi ve oda sıcaklığındaki sürekli artış ve azalışlar; duvarlarda küf oluşumuna neden olmaktadır. Bu sorunun kökten çözümü ise etkili bir yalıtım işleminin yapılmasıyla mümkün olacaktır. Böylece duvarlarda herhangi bir şekilde terleme olmayacağı için nemlenme de söz konusu olmayacaktır. Şimdi tavandaki küf nasıl temizlenir? Sorusunun yanıtına gelelim. İşte Ayrıntılar!
Madde Madde Tavandaki Küf Nasıl Temizlenir?
- Önce kutu ve temiz bir bez yardımıyla tavandaki küfü tamamen temizleyin
- Duvar zımparası kullanarak; küflü alanı iyice yok edin
- Zımpara işleminden sonra etkili bir çamaşır suyuyla küflü yüzeyi silin
- Yaklaşık olarak 10 dakika kadar bekleyin
- Temiz ve kuru bir bez yardımıyla yüzeyi tekrar silin
Evinizin diğer alanlarında meydana gelen küflerden kurtulmak için yüzde 70 – 80 oranlı alkolden de yararlanabilirsiniz. Böylece duvardaki küf nasıl temizlenir? Sorusuna yanıt vermiş olduk.
Banyo Tavanındaki Küf
Duvarlarınızdaki küf lekeleri nemli ortamlar sonucu kendini gösteren bir problemdir. Su basması gibi suya maruz kalan duvarlarda oluşabileceği gibi, banyo duvarlarında da kendini göstermektedir. Banyolar genel olarak boydan boya fayans ile kaplı olduğu için, küf lekeleri banyo tavanlarında oluşmaktadır. Eğer bu küfler temizlenmezse, rutubet kokusuna neden olmakta ve banyonuzdan yayılan koku bütün evi etkileyebilmektedir.
Banyo tavanındaki bu küf lekelerini zımpara, çamaşır suyu ve bir bez yardımı ile temizleyebilirsiniz. Aksi halde sağlığınızı da tehdit eden küf lekeleri solunum yolu problemlerine yol açabilmektedir. Mikropların hızlı bir şekilde yayılması ile duvarınızın bir çok bölümü küf lekesi olabilir. Banyonuzu ayrıca sıklıkla havalandırdığınızdan emin olmanız gerekmektedir.
Tesekkur ederiz, yaziniz bizim icin cok faydali oldu.