Dekorasyonun önemli parçalarından bir tanesi olan halılar gün içerisinde bir çok ev kazasının da başrolünde oynamaktadır. Genellikle günlük rutin aktivitelerin çoğu halıların üzerinde olmaktadır. Bebekli ailelerde ya da çocuklu ailelerde durum çok daha önemlidir.
Yetişkin bireyler için halı evin hem dekorasyon aksesuarı hem de temel eşyası olurken bebekli ve çocuklu ailelerde bebek ve çocukların ev içerisinde en çok zaman geçirdikleri alan olarak kullanılmaktadır. Bebeklerin ve çocukların oyun alanı haline gelen halılar, aynı zamanda bebek ve çocukların yemek yediği alanlar olarak da kullanılmaktadır. Bu nedenle günlük ev kazalarının çoğunlukla yaşandığı yerler halılardır. Bu tarz kazalarda halıların görüntüsünü ve kalitesini kaybetmemek için temizlik açısından birkaç da olsa püf nokta öğrenmek gereklidir.
Sağlığın ve hijyenin son derece önemli olduğunu öğrendiğimiz son zamanlarda en çok zaman geçirdiğimiz halıların temizliğine de son derece önem verilmelidir. Bunun için halınızın ihtiyacına yönelik olan temizlik yöntemlerini öğrenmek de fayda vardır. Hem halının kullanım ömrünü uzatmak açısından hem de sağlık açısından nasıl halı temizliği yapılması gerektiği öğrenilmelidir. Her halının tarzı ve modeli aynı olmadığı gibi kaliteleri de birbirinden farklıdır.
Halının kalitesine göre de hav yüksekliği, iplik kumaşı değişmektedir. Halıyı alırken edindiğiniz kullanım kılavuzundan yardım alabileceğiniz gibi üretici firma ile de temasa geçerek aldığınız halının temizlik yöntemlerini öğrenmeniz gerekmektedir.
Halı temizliğini profesyonel bir ekip ile anlaştığınız halı yıkama şirketleri ile yaptırabileceğiniz gibi halılar için özel üretilen halı temizleme makineleri ile de halı temizliğinizi yapabilirsiniz. Ancak günlük olan ev kazaları öngörülemez düzeydedir. Bunlardan bir tanesi olan oje dökülmesi için de halıyı temizlemeye göndereceğiniz gibi kendiniz de bu lekeyi birkaç püf nokta ile çıkartabilirsiniz.
Oje halıya döküldüğünde eğer hemen fark ettiyseniz üzerine aseton dökerek bir dakika gibi bir süre asetonu oje üzerinde bekletmeniz gerekmektedir. Sonrasında ise bir havlu kağıt yardımı ile ovalayarak oje lekesini halıdan çıkartabilirsiniz. Ojenin izinin kalmaması için bir silgi yardımı ile kalan oje izini silgilemeniz gerekmektedir.
Oje halıya döküldüğünde lekeyi çıkarma yönteminiz aseton olacak ise öncelikle halının renginin atıp atmayacağını kontrol etmeniz gerekmektedir. Bunun için asetonu öncelikle halının bir köşesinde denemeniz gerekmektedir. Eğer halının renk atmama özelliğini test edip gördüyseniz asetonu bu şekilde oje lekesi üzerinde deneyebilirsiniz. Koyu renkteki halılar bu tip konularda özenle davranılması gereken halı modelleridir.
Kurumuş Oje Lekesi Halıdan Nasıl Çıkar
Halı üzerindeki kurumuş ve eski oje lekesini çıkarmak yeni olan oje lekesini çıkarmaktan daha zordur. Hatta bazı halı kalitesine sahip halı modellerinde profesyonel yardım almadan eski ve kurumuş oje lekesi çıkarılamaz. Ancak yine de birkaç yöntemi eski ve kurumuş oje lekesini çıkarmak için uygulamak mümkündür. Bunun için öncelikle halı üzerindeki kurumuş ve eski oje lekesinin fazlalığını halının kumaşına ve ipliğine zarar vermeden kazımanız gerekmektedir.
Bunun için keskin olmayan bir bıçak ya da kaşıktan yardım alabilirsiniz. Kazıma işlemi esnasında lekenin etrafına fazlalık olan ojeler saçılacaktır. Bu oje kırıntılarını bir bez ile almaktan ise bir süpürge yardımı ile vakumlamak daha doğru bir yöntem olacaktır. Sonrasında ise oje çıkarıcıyı ya da asetonu bir kağır havlu veya beze döküp leke üzerine uygulayın. Aseton içermeyen oje çıkarıcıları daha az etki verecektir. Ancak halının kalitesine de zarar vermeyecektir. Bu nedenle halı kalitesine göre seçiminizi yapabilirsiniz. Arkasından ise normal oje döküldüğünde uygulanan işlemleri uygulayabilirsiniz.
Yorum Yapın