Bebeğin cinsiyetini belirlemek amacıyla kullanılan çin takvimi hamilelik yöntemi Çin’de 700 yıldan daha fazla bir zamanda kullanılan bir yöntem olduğu bilinmektedir.
Günümüzde cinsiyet belirlemek adına bilimsel olarak kullanılan en kesin yöntemin ultrason muayenesi olmasına rağmen, dünya geneline bakıldığı zaman bilimsel yönden bir geçerliliği olmayan Çin takvimi hamilelik yönteminde kullanılan Çin Takviminden faydalanılarak, gebelik oluşmadan önce bebeğin cinsiyeti hakkında bilgi edinip gebe kalma yoluna başvurulabilmektedir. Bilimsel olarak bebeğin cinsiyeti ultrason cihazı ile en erken 15. haftada tahmin edilebiliyor olması sebebiyle birçok anne baba bu zamanın gelmesini bekleyene kadar meraklarını gidermek amacı ile Çin takvimi yöntemine başvurmaktadır.
Yüzyıllardır Çin yetkilileri doğan her çocuğun cinsiyet kaydını tutmuş ve bu kayıtlar çerçevesinde bir sonuç oluşturarak bir istatistik oluşturmuşlardır. Çin takvimi bu verilere dayanmaktadır. Çin halkı Çin takvimi hamilelik yönteminin % 90 oranda başarışı olduğunu kabul etmektedir. Ancak bu yöntemin bilimsel bir geçerliliği olmadığını bir kez daha vurgulamak isteriz.
Çin takvimi yönteminden yararlanabilmek için annenin yaşı ve gebeliğin başladığı ay bilinmelidir ve Çin takvimi hamilelik yöntemi cinsiyet bilgisi kadın yaşının en erken 18 ve en geç 45 yaşlar için bilgi verebilmektedir.
Çin takvimi denilen tabloya göre bebek cinsiyetini belirleyebilmek için annenin hangi yaşta ve hangi ayda gebe kaldığı bilinmelidir. Bu bilgiler doğrultusunda bebek cinsiyeti yüksek oranda belirlenebilir. Ancak yaş hesaplanırken dikkat edilmesi gereken bir durum vardır. Ancak kadının yaşı hesaplanırken önemli olan husus tablodaki aylar ve yaş için Çin Ay Takvimine göre hesap edilmelidir.
Takvimde bakıldığında solda 18’den 45’e kadar devam eden sayılar, üst tarafta da Ocaktan Aralığa kadar aylar sıralanmıştır. Anne yaşı ile gebelik başlangıç ayının kesiştiği noktada belirtilen cinsiyete bakılarak hangi cinsiyet olacağı anlaşılır. Mart ayı ve sonrasında doğan kadınlar yaşlarına 1 yaş daha eklemesi gerekirken Ocak ve Şubat ayında doğan kadınlar daha farklı bir yöntem izlemektedir. Öncelik olarak kadın doğduğu yıla ait Çin yılı başlangıç tarihini öğrenmelidir. Kadının doğum yılı Çin yılı başlangıç tarihinden sonra ise kadın o anki yaşına +1 eklemelidir. Şayet kadın doğum yılı Çin yılı başlangıç takviminde beliren tarihten önce ise kadın o günkü yaşına +2 eklemelidir.
Bilimsel olarak bir açıklama yapmak gerekirse; doğacak olan bebeğin cinsiyetini belirleme, erkekten gelen spermin taşıdığı X veya Y kromozomudur ve yumurtayı hangi kromozomu taşıyan spermin dölleyeceği tamamen rastlantıdır. Bu bilgiye rağmen bilinmelidir ki doğacak bebeğin cinsiyetini tahmin etmek için Çin takvimi hamilelik yöntemini kullanmak oldukça eğlenceli bir durumdur.
Yorum Yapın