Her Yaz Yenilemekten Bıkanlara Tavsiyeler! Havuz İçin Uzun Ömürlü Fayans Seçimi Nasıl Yapılır?

İster yepyeni bir havuz inşa ediyor olun, ister mevcut havuzunuza yeni bir yaşam süresi veriyor olun, havuz fayansları oldukça zor bir karar olabilir. Sadece havuz içi fayans modelleri bulmak ya da seçmek yeterli değil, aynı zamanda havuz kenarları için fayans seçimi yapmak da gerekir. Havuz fayansı fiyatları kısmen yüksek olmakla birlikte bütçenize uyan, dayanıklı, temizlemesi kolay ve elbette harika görünen bir fayansı bulmak zorlayıcı olabilir.

Her yaz havuzunu yenilemekten bıkanlardan biriyseniz, en önemli adımın havuzunuz için uygun bir fayans seçimi olduğunu bilmelisiniz. Bu, tasarım sürecinin önemli bir parçasıdır. Piyasada size sunulan birçok seçenek nedeniyle bu kararı almak biraz zor olabilir. Ancak filtreleme aşamasında havuz fayans renkleri ve havuz fayans çeşitleri ilk sırada bulunurken, dayanıklılık ve çekicilik de oldukça önemlidir.

Yenileme Bütçesine Dikkat

Bütçe yenileme kararı alırken düşünülmesi gereken ilk etkendir. Havuz fayansı metrekare fiyatları bazı durumlarda abartılı olabilmektedir. Büyük bir havuzunuz varsa karar verme sürecinize rehberlik edecek bir bütçe planı yapmanız gerekebilir. Çeşitli seçenekleri ve tasarımları karşılaştırmak ile bu işe başlayabilirsiniz. Ancak bütçe tahminleriniz estetikten çok kaliteye göre şekillendirilmelidir. Bütçe limiti belirlerken dayanıklılığa daha fazla odaklanmalısınız. Maliyeti azaltmak kısa vadede size para kazandıracak, ancak kaliteye odaklanmak yüzme havuzunuzun daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.

Havuz Fayans Modelleri Nelerdir?

Yüzme havuzu havuz fanyası seçerken vereceğiniz ilk kararlardan biri, hangi malzemeyi istediğinizdir. Fayans malzemeleri genel olarak seramik, porselen, cam veya doğal taştan oluşmaktadır. Seramik ve porselen geleneksel yüzme havuzu fayansları içerisinde en çok tercih edilen seçeneklerdendir ve sıkı bir bütçeye sahip olanların tercihidir. Aynı zamanda mozaik havuz fayansı olarak da kullanılmaktadır.

Seramik ve porselenden ziyade havuz alanınıza gerçekten canlılık verecek bir şey arıyorsanız, o zaman cam karoları seçmek ideal bir seçim olacaktır. Seramik ve porselenden biraz daha pahalı olmalarına karşın, cam karolar değişen ışıkta parıldayarak gerçekten göz alıcı bir özellik oluşturmaktadır. Cam havuz karoları ayrıca son derece dayanıklıdır ve gözeneksizdir. Yani eskime, solma veya renginin atması daha az olasıdır.

Daha doğal veya Akdeniz tarzı arayanlar için taş karolar ya da mavi havuz fayansı harika bir seçenektir. Havuzlara doğal ve dokulu bir görünüm katmak için sıklıkla tercih edilen seçenekler arasında bulunmaktadırlar. Ayrıca geniş alanlar için nispeten uygun fiyatlıdırlar.

Yüzme Havuzu İçin En Çok Tercih Edilen Renkler

Ne tür bir fayans istediğinizi seçtikten sonra, bir sonraki adım renk seçimidir. En yaygın havuz karo renkleri mavi, yeşil ve beyazdır. Çünkü bunlar ışığı ve suyu oldukça iyi yansıtmakta ve havuzların parlak ve daha cezbedici görünmesini sağlamaktadır. Havuza derinlik ve boyut katmak istiyorsanız, daha koyu veya karışık renkler tercih edebilirsiniz.

Derinlikten ziyade havuzunuzda göz alıcı bir özellik bulunmasını istiyorsanız, tasarımınıza vurgu rengi eklemeyi deneyebilirsiniz. Havuz fayansı alışverişi yaparken, fayansların güneş ışığına ve parlaklığına, ağaçlardan ve yapılardan gelen yansımalarla ve suya daldırıldığında renklerinin değişeceğini unutmayın. Bu yüzden birbirine çok benzeyen iki ton arasında seçim yapmaya çok fazla kapılmayın.

Nereye Nasıl Fayans Seçilmelidir?

Yüzme havuzu fayanslarını seçerken, seçiminizin çevredeki havuz alanını da etkileyeceğini unutmayın. Bu nedenle havuz duvarlarından ve zeminden, su hattına, kenarlara ve atlama tahtasına kadar her noktayı planlamak oldukça önemlidir. İlk olarak havuz kenarı için fayans seçeneğini belirlemelisiniz. Kenarlarda dekoratif fayanslar kullanmak, havuzunuza vurgu katmanın kolay ve basit bir yoludur.

Havuz içi merdiven var ise havuz fayans döşeme seçenekleri oldukça iddialıdır. Bu seçenekler arasında genellikle özel taş fayans malzemeleri kullanılmaktadır. Ancak lüks bir dokunuş eklemek için mozaik cam karolar da tercih edilmektedir. Havuza girilen yerlerde her bir adımı simgeleyen farklı karolar kullanabilirsiniz. Bu, havuzunuza vurgu eklemenin başka bir yoludur. Ayrıca yanardöner özelliğe sahip fayanslarla da kaplama yaptırabilirsiniz. Böylelikle havuzunuz karanlıkta bile parıldayabilir.

Duvarlar ve zemin, havuzun olmazsa olmaz yapı taşlarıdır. Havuzunuzun duvarlarını ve zeminini kaplamak için tek bir karo ile her şeyi klasik ve basit tutabilir veya havuzunuza farklılık katmak için dekoratif mozaik fayans örnekleri kullanabilirsiniz. Son olarak havuzunuzu çevreleyen alanın kaymaz fayanslar veya daha iyi tutuş sağlayan malzemelerle donatılması gerekecektir. Bu, özellikle havuz alanınızda oynayan çocuklarınız varsa önemlidir.